Vizionarska silina protiv žanrovskog klišea 1

Prvi književni klub izdavačke kuće Laguna u 2020. održaće se večeras u knjižari kafeu „Bukmarker“ u beogradskom SKC-u.

O višestruko nagrađivanom romanu DŽona MekGregora „Jezero br. 13“ govoriće prevodilac ovog Laguninog izdanja Tanja Bižić, istoričar književnosti Svetlana Tomić i psiholog Danijela Gvozdenović Vujadinović.

Britanski pisac DŽon Makgregor (1976) rođen je na Bermudima, odrastao je i školovao se u Velikoj Britaniji. Piše romane i kratke priče. Dobitnik je većine prestižnih britanskih i svetskih književnih nagrada, uključujući i dve nominacije za Bukera. Kao profesor kreativnog pisanja predaje na Notingemskom univerzitetu.

„Jezero br. 13“ („Reservoir 13) je Makgregorov četvrti roman. Kad je objavljen 2017. kao „roman vizionarske siline“ za knjigu godine proglasilo ga je više uglednih književnih časopisa, lista i sajtova. Žanrovski stereotip o nestaloj 13-godišnjoj Rebeki Šou, koja je novogodišnje praznike provodila u Gledstonu, pisac je prevazišao i nadogradio kratkim, britkim i žestokim pripovedačkim stilom u kome je glavnu misteriju u romanu prepustio vremenu.

Priču otvara istragom, novinarima koji opsedaju grad, kamerama koje snimaju dobrovoljce koji pretražuju brda, ronioce koji pretražuju reku, konferencijom za novinare u lokalnom pabu.

Devojčica nije pronađena, prva medijska top-priča se razvodnjava, a MekGrgor u 13 poglavlja, koja obeležavaju godinu dana piše o atmosferi mesta i njegovim ljudima, njihovim životima ne popuštajući u napetosti u kojoj se u svakom trenutku očekuje razrešenje misterioznog nestanka Rebeke Šou. Književni kritičari su ovaj njegov roman nazivaju „meditacijom o gubitku“, čiji koreni zadiru duboko u zapadnu tradiciju do antičkih dana.

Laguna je „Jezero br. 13“ objavila krajem avgusta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari