Vukosavljević otvorio rekonstruisanu Muzej-kuću Bore Stankovića 1Foto: Press sluzba Ministarstvo kulture

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je rekonstruisanu Muzej – kuću Bore Stankovića u Vranju za čiju je obnovu je Ministarstvo izdvojilo 4.700.000 dinara u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“.

Vukosavljević je istakao da obnova kuće predstavlja ulaganje u nas same i da će njen nov život, obnovljena postavka, okupiti, i naše prethodnike i nas savremenike i one koji dolaze, pod jedan krov što nas zbližava i što nas štiti, navodi se saopštenju Ministarstva.

On je izrazio zadovoljstvo što se nalazi na takvom  mestu i među takvim ljudima, koje je okupio dug prema jednoj moćnoj figuri iz prošlosti, ali prošlosti žive i neprolazne i  primetio da nekako prirodno zvuči sintagma „Borino Vranje“, mada se tako Vranje nikada zvanično nije zvalo, ali da mi prepoznajemo da je naziv mesta i ime pisca sraslo jedno s drugim.

„Stvaralaštvo, naročito književno stvaranje, čiji su materijal jezik i kulturno pamćenje što ga jezik sadrži, unosi smisaoni poredak u metežno vreme i u ljudske živote. Neka mesta iz stvarnosti, u književnoj obradi postaju veća i živopisnija, kao što je slučaj i sa Borinim Vranjem“, kazao je Vukosavljević.

Vukosavljević je zapazio da  zavičaj jednog pisca raste u očima sveta što je pisac veći, ali i da ponešto toj veličini stvaralačkoj i zavičaj doprinosi.

„Da li je mogao da izraste pisac bez dubinski melodičnog govora staroštokavskog, bez predanja koje je ova dugoveka sredina baštinila“, zapitao se ministar.

A Vranje, kao i Prizren recimo, prema njegovim rečima, ne baštini lik orijentalne kulture, nego upravo balkansku kulturu srpskovizantijskog tipa, te da nije otuda slučajno odavde potekao ni duhovni borac Justin Popović, dugo izgnan iz javnog života, ponikao iz milenijumske tradicije pravoslavne kulture i duhovnosti.

„Duboka starina leži u podlozi Borinog sveta i zato na njegove izraze tako intuitivno reagujemo, ma odakle dolazili. Ali, nije reč o nekakvoj antikvarnici prošlih vremena, nego o živom, pulsirajućem životu koji protiče okružen društvenim preprekama i zabranama. Reč je o životu koji hoće svoje, ali mu se ne da “, naglasio je Vukosavljević.

On je ukazao da nam delo Borisava Stankovića, koje je, još u njegovo doba, s pravom smešteno u pročelje modernog duha naše proze,  pokazuje da savremenost, ili modernost, podrazumeva autentičan, otkrivalački odnos prema nasleđu prošlosti, prema njenim tekovinama i teretima.„Ako je modernost u prozi pre svega eksponiranje unutrašnjih protivrečja čovekovih, onda je Sofka moderna junakinja prvog reda. Jer Bora nije pripovedao epiku Sofkinih uglednih predaka, njihove podvige i veštine, nego potiskivanu čulnost jedne mlade žene“, rekao je ministar i dodao da je i to Borin nauk,  biti svoj, izvoran, ali bespoštedan i bolno dubok.

„Na takve odlike i danas reagujemo, okruženo epohom ravnodušnosti, površnosti i bestidnosti. Ali takav iskorak može ostvariti samo neko duboko usađen u svoje tlo“, ocenio je Vukosavljević.

„Zavičaj zasniva i utvrđuje čoveka, ako ima sreće da ga doživi i da ga ne izgubi. Središte zavičaja kao najličnijeg sveta čini kuća, dom sa kojim čovek nehotice srasta i sa kojim se poistovećuje, koji mu je stalni izvor snage“, zaključio je ministar i podvukao da je obnova kuće ulaganje u nas same, obnova i prošlih i budućih, i prisutnih i odsutnih.

Vukosavljević obećao je da će Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Republike Srbije uložiti maksimum napora kako bi se obnovila kulturna infrastruktura u Vranju .

U nastavku posete Vukosavljević u pratnji episkopa vranjskog Pahomija obišao je rodnu kuću oca Justina Popovića, a zatim i Pašin konak za čiju je obnovu u okviru konkursa „Gradovu u fokusu“ izdvojeno 5.200.000 dinara. Ministar Vukosavljević obišao je i manastir Sveti Prohor Pčinjski gde je sa episkopom vranjskim Pahomijem razgovarao o radovima na obnovi Kraljevog konaka koji je stradao u požaru 2014. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari