Učiti od undergroundaFoto: Arhiva umetnika Rena i Vladan

Projektna soba za hitne slučajeve (Chto delat The Emergency Project Room) u Berlinu predstavlja novu umetničku intervenciju na signalnom prozoru „Učiti od undergrounda“. Njeni autori su Rena Raedle i Vladan Jeremić.

Intervencija je započeta 29. marta, a traje do 28. aprila.

Tim povodom umetnik Vladan Jeremić uvodi u njen koncept. Instalacija se, kako pojašnjava, sastoji od crteža na dva tekstilna banera i traka od crnog PVC materijala.

Umetnik pojašnjava za Danas da zajednički projekat sa Rene Raedle „Učiti od undergrounda“ ili „Spalax dijalektika“ govori o retkim, ugroženim glodarima koji koriste magnetno polje za navigaciju pod zemljom i mogu da pređu granicu Evropske unije.

Vladan podseća na priču koju su na uvodnoj diskusiji Rena i on izneli. Priča govori o vrsti spalax, slepom kučetu koje je stručnjak za kopanje podzemnih tunela i koje živi u pograničnom regionu između Srbije i Mađarske, u Subotičkoj peščari.

Učiti od undergrounda
Foto: Arhiva umetnika Rena i Vladan

– Priča je polazna tačka diskusije. Na Balkanskoj ruti uslovi su takvi da su od strane Orbanove vlasti postavljene granične žilet-ograde kako bi se sprečilo kretanje ljudi. Teoretičari i umetnici poput Gala Kirna, Stefana Tirona, Janea Calovskog, Alana Kučara i drugih raspravljali su o prikladnosti i različitim tumačenjima predložene metafore spalax dijalektike. Razgovor se vodio oko toga da li postoji hitnost underground pozicije u umetničkoj i kulturnoj produkciji – ukazuje Vladan Jeremić i dodaje da su tom prilikom postavljena i pitanja: Da li treba da zatvorimo naše sisteme, zatvorimo naše mreže i povučemo se u sopstvene institucije, zadržavajući staru taktiku stvaranja privremene autonomne zone (TAZ)? Da li je ovo čin subverzije ili je to učinjeno iz straha od cenzure?

– Kako je slobodu teško pronaći u tami podzemlja, strategije otpora ostaju neophodne. Postavljeno je i pitanje koliko daleko možemo koristiti metafore životinja i drugih ne-ljudskih faktora da izazovemo političku refleksiju. Osim toga, kako da sačuvamo svoj razum u apsurdnosti naše situacije i sačuvamo empatiju i solidarnost sa drugim ljudima koji nisu uspeli da sačuvaju svoj razum? – upitkuju umetnici, a prenosi Vladan Jeremić.

Učiti od undergrounda
Foto: Arhiva umetnika Rena i Vladan

O umetnicima:

Rena Rädle & Vladan Jeremić kroz zajedničku praksu istražuju odnose umetnosti i konteksta, razotkrivajući goruće društvene protivurečnosti. Koriste tehnike koje je lako reprodukovati i distribuirati, poput grafike i štampe, te jednostavnih materijala kao što su tekstil, karton i drvo, insistirajući na upotrebnoj vrednosti i društveno-ekološkoj svesti svog umetničkog rada. Oni razvijaju transformativne potencijale umetnosti u saradnji sa društvenim pokretima. Pored velikog broja izložbi u Srbiji i regionu, izlagali su, između ostalog u: MUAC, Meksiko Siti; Brooklyn Museum, Njujork; Creative Time Summit, Majami; nGbK, Berlin; Trøndelag Senter for Samtidskunst, Trondhajm, Norveška; Muzej savremene umetnosti, Ljubljana; MMOMA, Moskva; Kibla, Maribor; Muzej savremene umetnosti, Skoplje; Galleria del Progetto, Milano; Contemporary Art Center of Thessaloniki, Solun; Tallinna Kunstihoone, Talin; Intercultural Museum, Oslo; 49. i 56. Oktobarski salon, Beograd; Kulturni centar Republike Srbije, Pariz; EKKM, Talin; Autostrada Biennale, Prizren; Kaapelin Gallery i Ateneum Art Museum, Helsinki; Politics of Disonance u okviru Manifesta 12, Palermo; rotor, Grac; Borey Art Center, Petrograd; Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Galerija Matice srpske, Novi Sad; Tirana Art Lab, Tirana; Muzej Jugoslavije, Beograd. Njihovi radovi nalaze se u sledećim javnim kolekcijama: Thessaloniki State Museum of Contemporary Art, Solun; Kolekcija Oktobarskog salona, Kulturni centar Beograda; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Kolekcija Muzeja Jugoslavije, Beograd; Van Abbemuseum, Ajndhoven, MUDAM, Luksemburg i Museum Reina Sofia, Madrid i drugim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari