Vladika Grigorije: Tragedija u Beogradu biblijska opomena 1Foto: Eparhija dizeldorfsko-nemačka

U Kripti Svetosavkog hrama večeras je predstavljena monografija „Blagodatna – Bogorodičin kult na freskama srednjovekovne Srbije“, čiji su autori episkopi zapadnoamerički Maksim (Vasiljević), diseldorfski i nemački Grigorije (Durić), istoričar umetnosti Ivana Lemkul.

Za ovo dvojezično srpsko-englesko izdanje, koju su krajem 2022. zajedničkim snagama objavili Fond Blago i izdavačka kuća Laguna, a koje objedinjuje najvažnjе i najuspelije predstave Bogorodice u srpskom srednjovekovnom slikarstvu, vladika Maksim sinoć je rekao da predstavlja „kulturni događaj“ jer „Crkva jezikom umetnosti najbolje saopštava srž svoje suštine“.

– Bogorodica je kao mlada devojka, Jevrejka, imala je hrabrost da vodi dijalog sa Bogom i da preokrene kurs čovečanstva. Ona je unikatna, neponovljiva ličnost u istoriji spasenja – naglasio je vladika Maksim.

Vladika Grigorije: Tragedija u Beogradu biblijska opomena 2
Foto: Promo

Vladika Grigorije govorio je o „blagodatnoj sili Božijoj koja deluje na čoveka, dopunjavajući njegove nedostake i slabosti“, čime je objasnio naslov monografije, kao i o snazi ženske i majčinske ljubavi, dostojstvenog trpljenja patnje i neodstupne prisutnosti od biblijskih do naših dana kao „ženskog lica Vaskrsenja“.

Na promociji je bilo reči i o patnji roditelja dece ubijene u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Vladika Grigorije ocenio je da tragediju u Beogradu „narod reba da shvati kao biblijsku opomenu i da se vrati u svoju „Galileju“ – mesto gde ga je Bog dotakao svojom ljubavlju i nađe odgovor zašto ga je zaboravio i izgubio“.

– Odgovore o ovome što se dogodilo nemoguće je naći tražeći logiku u zločinu. Ali ako društvo postane zajednica koja ne stvara podele i ne produbljuje razlike, sve se može prevazići verom kao zajedničkim poduhvatom. Kad se krene tim putem može da se razume zašto je Vaskrsenje suština svega – naglasio je vladika Maksim.

Predstavljanje monografije „Blagodatna“ sinoć je ispunilo Svetosavku kritpu, a u publicu su bili princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni, pojedini opoziciji skloni intelektualci, više vladika, sveštenstvo SPC, direktor Lagune Dejan Papić…

Blagoslov

Monografija „Blagodatna“ ne samo da je prvo Lagunino izdanje sa blagoslovom jednog poglavara SPC – aktuelnog patrijarha Porfirija (Perića), već i prva knjiga Fonda Blago koji tri decenije radi na očuvanju srpske srednjovekovne baštine i digitalnom dokumentovanju srpskih srednjovekovnih spomenika.

U knjizi o životu Bogorodice i njenom kultu svedoče freske manastira: Visoki Dečani, Gračanice, Gradca, Kalenića, Kučevišta, Mileševe, Nove Pavlice, Pećke patrijaršije, Sopoćana, Starog Nagoričana, Studenice, Markovog manastira, crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Bele crkve karanske…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari