Vladimir Lalić: Studija u Velikoj Britaniji pokazala da poseta muzeju redukuje stres i anksioznost 1Foto: Vladimir V.

Poseta muzeju uskoro bi mogla postati regularni vid terapije u našoj zemlji, i naći se na listi lekova koje psihijatri prepisuju ljudima kao tretman protiv depresije, pored naravno, tradicionalnih medikamenata.

Ako se nadležni sa idejom usaglase, lekari će uskoro prepisivati posetu muzeju na recept, kao lek, što se u nekim zemljama u svetu već primenjuje.

Za mišljenje tim povodom, upitali smo umetnika Vladimira Lalića, koji smatra da je taj vid terapije, koliko god nekom delovao neozbiljno, plodonosan. On podseća da konzumiranje umetnosti u vidu terapije nije nova stvar, već da je ta praksa još 30-ih godina prošlog veka establirana kao uspešna vrsta terapije.

Vladimir Lalić: Studija u Velikoj Britaniji pokazala da poseta muzeju redukuje stres i anksioznost 2
Izolacija – tuš i akrilik na pleksiglasu

Lalić smatra da su, pogotovo sad u post-covid vremenu kada je mentalno zdravlje veoma narušeno, muzeji postali utočište za um, dušu i socijalizaciju.

On takođe navodi studiju sprovedenu u Velikoj Britaniji koja je pokazala da je nakon posete muzeja, gledajući umetnost i kulturno nasledstvo, kod 63 odsto ispitanog stanovništva, redukovan stres i anksioznost.

Vladimir Lalić: Studija u Velikoj Britaniji pokazala da poseta muzeju redukuje stres i anksioznost 3
Mokra sam kao voda (verzija u mraku) tuš i akril na pleksiglasu, LED, kablovi, kontroler

– Iz sopstvenog primera, znam da je mene iz depresije izvuklo najviše bavljenje umetnošću. Takođe, mnogi moji poznanici se okreću stvaranju kao izlazu iz depresivne kolotečine. Možda će nekima ovakva preporuka od lekara zvučati neozbiljno, ali ja verujem da je takva muzejska terapija sigurno plodonosna. Posmatranje umetničkih dela nije pasivna radnja, već je izazov za um. Taj čin hrani našu radoznalost. U delima vidimo delić samih nas. Delo koje prikazuje teskobu ili tugu, zapravo može više pomoći čoveku u depresiji, jer time on shvata da nije sam i jedini, usamnjen u tom stanju – pojašnjava umetnik.

On dodaje i to da je posmatranje umetnosti potpuno suprotno od skrolovanja društvenih mreža, gde je sve ulepšano.

– Mislim da je uvođenje odlazka u muzej, kao vida terapije, jako dobra inicijativa. Nadam se da će i oni koji su nadležni imati sluha i dopustiti besplatan ulaz u kulturne institucije, kao i oformiti odeljenja za „art therapy“, gde će pacijenti moći da i kroz sopstveni rad idu ka putu izlečenja – zaključuje Vladimir Lalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari