Vladimir Pištalo imenovan za v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije 1Vladimir Pištalo Foto: Privatna arhiva

Vlada Srbije imenovala je juče pisca Vladimira Pištala (1960) za novog vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Danasovi izvori u NBS tvrde da je Pištalo navodno bio jedini kandidat aktuelne ministarke kulture Maje Gojković, mada se spekuliše da su za to mesto bili zanteresovani i jedan od bivših upravnika NBS, istoričar Dejan Ristić i Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd. Pištalovo imenovanje Gojković je najavila preko TV Prva pred jučerašnju sednicu vlade.

On dolazi na čelo najstarije institucije kulture u Srbiji posle dva neuspela konkursa za izbor upravnika u poslednje dve godine, više promena u članstvu Upravnog odbora i izmene Statuta NBS u delu koji se tiče uslova za izbor prvog čoveka kuće.

Ukoliko ne bude novih rešenja, Pištalov v. d. mandat trebalo bi da traje godinu dana ili bar koliko i druga vlada Ane Brnabić. Na toj dužnosti smeniće kolegu pisca Lasla Blaškovića, kome je pun mandat upravnika NBS istekao u maju 2019. i od tada do sad abio je vršilac te dužnosti.

Kao rezultat drugog konkursa za upravnika NBS, UO ove kuće početkom 2020. predložio je kao kandidata Vuka Vukićevića, direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Ministarstvo kulture je prihvatilo taj predlog, ali ga Vlada Srbije nije potvrdila.

Drugi kabinet Ane Brnabić poslednji put menjao je sastav UO NBS u decembru prošle godine posle ostavke njegovog dotadašnjeg predsednika Veljka Brborića, profesora Filološkog fakulteta UB.

Odlukom Vlade Srbije Brborića je zamenio Nikola Kajtez, profesor filozofske grupe predmeta na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, a zamenjeni su i svi drugi članovi UO, osim savetnice u NBS Mirjane Stanišić.

Krajem decembra Vlada je umesto Aleksandra Jovanovića, Dragane Grujić i Dragane Tipsarević u UO NBS imenovala: pisca Milovana Vitezovića, Nenada Krstića, profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i Biljanu B. Kroneos Krasavac, profesorku na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Prvo nezvanično reagovanje u NBS na jučerašnje Pištalovo imenovanje bilo je olakšanje što na čelo kuće dolazi čovek koji je odrastao u bibliotekama. Pištalo je rođen 1960. u Sarajevu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.

Od 1993. živi u SAD.

Doktorirao je na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi identiteta srpskih doseljenika. Predaje svetsku i američku istoriju na univerzitetu u Masačusetsu.

Dobitnik je NIN-ove nagrade, Kočićevog pera i priznanja „Meša Selimović“, autor je više knjiga poetske proze i eseja, zbirki priča i romana: „Tesla, portret među maskama“, „Milenijum u Beogradu“, „Venecija“…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Vladimir Pištalo imenovan za v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije”

  1. Zanimljivo kako je Vladi Srbije pala na pamet ideja da predlozi gospodina Pistala za vd. direktora Narodne biblioteke? Jer tamo i dalje sedi, nejasno je kako i zbog cega i dalje drug Laslo Blaskovic. Ako to Pistalo prihvati , on prihvata i legitimise ovu vlast i njegov pristanak ce biti naoko isti,ali tezi od prelaska Basare iz Danasa u Kurir.

  2. Jel moze Srbin iz Srbije da dobije neku poziciju u sopstvenoj zemlji a da oni Srbi iz Bosne malo sacekaju? Od oslobodjenja do kraja 20 veka sve funkcije su drzali oni iz crnogorskih plemena. Dobili su drzavu i jos se nismo ni snasli a vec su rotirali sa ovima iz Bosne.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.