Vladimiru Pištalu uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda "Todor Manojlović" 1Foto: Gradska biblioteka Zrenjanin

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ uručena je danas u Zrenjaninu Vladimiru Pištalu, književniku i profesoru istorije iz Beograda i Vustera (SAD) i aktuelnom v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Tim povodom organizovan je prijem kod gradonačelnika ovog grada. Nagrada se dodeljuje u čast moderniste Tododra Manojlovića, svake godine 11. fabruara proglašava se novi laureat dok se ceremonija dodele priznanja organizuje nekoliko meseci kasnije. Kako je saopštio Upravni odbor Fonda „Todor Manojlović“ u sastavu: Nenad Šaponja, predsednik, Gojko Tešić, Vasa Pavković, Milan Bjelogrlić i Petar Arbutina, Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama.

On istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole, ali svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva viđena kroz naočari modernog sveta. Modernizacija književnog diskursa vidljiva je na različitim nivoima kompozicije književnog dela: stilsko-jezičkom, narativnom, formalnom, idejno-filozofskom, naročito u domenu postmoderne istorijske metafikcije.

Vladimir Pištalo je 29. laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, a nagradu književniku uručili su članovi Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ – Nenad Šaponja i Milan Bjelogrlić, dok mu je umetničku sliku uručio gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura.

„Razmišljao sam o modernosti, modernost i tradicija su spojeni jer ono što je danas moderno, sutra će biti tradicija, i modernost nekako uvek mora da bude neko neočekivano viđenje, da ne bude dosadno, predvidljivo, ja sam uvek za uzbuđenje otkrića, jer ako nešto nije otkriće za mene, kako će biti vama kao čitaocu“, kazao je Pištalo.

Rekao je i da dati nekome nagradu za modernost na neki način znači dati nagradu za originalnost.

„To nije nešto što je očekivano, to je neočekivano, a upravo to neočekivano bude ono što je zapamćeno, jer, knjiga mora sadržati neku vašu tajnu kao čitaoca, ne samo tajnu pisca i opštu stvar, i to zajedničko otkriće to je jedna od definicija modernosti i stvaralaštva“, rekao je još Vladimir Praštalo.

Nenad Šaponja je istakao da je divno čitati istovremeno Vladimira Pištala i ponovo čitati Todora Manojlovića, čoveka koji je u korenu naše modernosti, a koju vidimo u svakoj knjizi Pištala.

„Nagrada Todor Manojlović se ne dodeljuje za prolazne stvari, nego za ono što jeste bitno“, rekao je Nenad Šaponja.

Na današnjoj svečanosti organizovanoj u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenajninu govorili su i direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i član upravnog odbora Fonda Milan Bjelogrlić, gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura i Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske.

Fond „Todor Manojlović“ svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Među dosadašnjim dobotnicima Nagrade Fonda „Todor Manojlović“ su Milorad Pavić, Marina Abramović, Momo Kapor, Dušan Kovačević, Vida Ognjenović, Isidora Žebeljan, David Albahari i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari