Vraća se nagrada Grand prix, Žilnik predsednik žirija 1Foto: FoNet/ FEF Palic

Rat obično traje četiri godine, pandemija dve, tako da smo pri kraju, i nadam se da ona neće još dugo trajati – našalio se Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, na konferenciji povodom najave 67/68. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će u Domu omladine Beograda biti održan od 22. do 28. marta.

Zbog izbijanja pandemije, prošlogodišnji Kratki metar je odložen, pa se zato ove godine priprema duplo izdanje. U programu će između ostalog biti prikazani i filmovi dvojice veoma značajnih autora Pitera Džeksona „Oni nikada neće ostariti“, o Bitlsima, a na otvaranju festivala publika će imati ekskluzivnu priliku da pogleda kratki igrani film „Nimic“, čuvenog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Na Martovskom će biti prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa.

Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala, kazao je da festival podrazumeva dve takmičarske selekcije – za ovu i prošlu godinu, sa posebnim nagradama, povodom kojih su uveli i jednu malu promenu, tačnije vraćanje na staro.

– Vraćamo Grand prix za najbolji film bez obzira na kategoriju, za najbolji film 67. i 68. festivala, a ostale nagrade ostaju iste. Ovo je pokušaj vraćanja Martovskog na neke tradicionalne stvari i prilagođavanje novim okolnostima, da bismo bili dodatno zanimljivi – kazao je on.

Na čelu žirija biće reditelj i scenarista Želimir Žilnik, a pored njega tu su i: Vera Vlajić, rediteljka, scenaristkinja i animatorka, Igor Bezinović, reditelj iz Hrvatske, Dimitris Dimitris Kerkinos, profesor i etičar filma iz Grčke, Radoslav T. Stanišić, profesor filmologije i reditelj iz Crne Gore. Članovi selekcione komisije 67. festivala bili su: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent, Vladimir Šojat, filmski i TV montažer i umetnik, Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač. Članica selekcione komisije za izbor takmičarskog programa 68. izdanja festivala je Dragana Latinović, rediteljka i producentknja, a stručni saradnik selekcione komisije 67. festivala je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa DOB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari