Povodom nastupa Darka Rundeka i ekipe: Vratiti dug prirodi 1foto Zoran Pislevic

Za razliku od zastava, šal od svile je simbol nezavisnosti, mira i ljubavi sa svima. Darko Rundek nije izveo istoimenu pesmu na zatvaranju Exita, jer je prekoračio vreme određeno za koncert sastava Rundek i ekipa na festivalu, ali je skrenuo pažnju na njeno pomenuto značenje.

Praveći dramsku pauzu, sa cigaretom i usnom harmonikom, vratio se na binu da izvede „Šejn“, pesmu koja je, iako rađena u vestern maniru, prožeta kompleksnijim značenjem, kao i gotovo sve kod Rundeka.

Izvođenje pesme Sejmeni“ doneo je aplauz kakav se ne očekuje na muzičkim festivalima, ali je divljenje publike izazvao i pesmom koju je izveo u želji da se zatvore sve klanice.

Povodom dolaska na četvorodnevni festival skrenuo je pažnju da četiri dana već ptice u okolini ne spavaju, da smo uznemirili i bube u zemlji ispod, da su ljudi potrošili silno gorivo i pojeli mnogo mesa, te da je sada vreme da, kada se vratimo kućama, probamo i da vratimo taj dug. Da probamo da popravimo štetu koju smo napravili pticama, mravima, slonovima, susedima s kojima delimo život na ovom malom otoku u svemiru, te da nam u toj veri i nadi želi sve najbolje.

Pre dolaska na Exit, dok smo čekali prevoz za Novi Sad, kod Sava centra u hladu, doletela je mršava i razbarušena vrana i počela glasno da krešti. U procep na asfaltu sipali smo joj vodu. Nije oklevala da popije iz improvizovane bare. To neće vratiti dug prirodi ni za festivalsku buku, ni za svirepu mesnu i mlečnu industiju, ni za svaki papirić i pikavac koji nesvesno bacimo, operećeni užurbanim načinom života. Neće zaustaviti globalno zagrevanje, niti staviti tačku na svakodnevne, neosvešćene navike kojima zagađujemo sve oko sebe. Al je pomoglo toj vrani. Možda grešim, ali možda i tu negde leži i Rundekova poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari