Vremeplov u Berlin tridesetih godina i uspon nacizma 1foto promo

Jedno od najboljih ostvarenja ovogodišnjeg Berlinala, film Fabian nemačkog reditelja Dominika Grafa koji je bio nominovan za nagradu Zlatni medved, imaće srpsku premijeru na 4. Dunav festu, u nedelju, 22. avgusta.

Ova izuzetna adaptacija bestseler romana Erika Kastnera, uzbudljiv je vremeplov koji tokom tri sata “putovanja” vodi publiku u dramatični život Berlina tridesetih godina – doba samouništenja vajmarske Nemačke, sloma tržišta i porasta autoritarnog mentaliteta koji je bio priprema za dolazak nacističke partije na vlast…

Glavni junak priče je Jakob Fabian (igra ga Tom Šiling), pisac reklama za duvansku industriju, avanturista koji noću luta po berlinskim kabareima, bordelima i umetničkim ateljeima, i u svojih dvadeset i nešto godina nailazi na razočarenje i raspad sveta koji je do tada poznavao.

Braon košulje se naziru na ulicama, ljudi ili gladuju ili se gube u hedonističkom noćnom životu grada, a ponekad i oboje, a Fabian, i ostali junaci u ovoj drami, suočavaju se sa različitim kulturnim i institucionalnim pritiscima koji naglašavaju opasnost pred kojom se nalazi čitava Evropa.

Ovo izuzetno ostvarenje Dominika Grafa prikazuje se u glavnom takmičarskom programu, a u trci za nagradu Dunavska lađa biće još sedam filmova koji su obeležili filmsku godinu – “Tvoj sam čovek” Lenarda Koena, “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, “Tereza 37” Danila Šerbedžije, “Izveštaj iz Aušvica” Petera Bebjaka, “Žene plaču” Mine Mileve i Vesele Kazakove, i “Konačni izveštaj” Ištvana Saboa.

Ovogodišnje izdanje Dunav festa održaće se od 20. do 25. avgusta u Smederevu, na četiri lokacije – Mali Grad Smederevske Tvrđave, brod Pristan, Karađorđev Dud i Centar za kulturu Smederevo, a program će biti dostupan na MojOFF filmskoj platformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari