Vrtoglava vožnja u luna-parku istorije 1

Premijera dokumentarne pozorišne predstave o najstarijoj naciji na svetu „Jami distrikt“, u režiji Kokana Mladenovića, biće odigrana večeras od 20 sati u Firchie Think Tank Studiju u Novom Sadu.

U predstavi glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković, tekst je napisala Milena Bogavac, dok je originalnu muziku uradio Marko Grubić iz benda Vroom, u predstavi sviraju on i Džemal al Kisvani.

Dokumentarna pozorišna predstava „Jami distrikt“ najavljena je kao predstava o najstarijoj naciji na svetu, predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvek? Da li su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, „dobre“ nacije?

U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na izmišljenom, ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su – najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje zemljine kore, specijalnim kamerama sa infracrvenim i rendgentskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva. Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo. Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovečanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. Budući da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena.

Ova priča pokazuje koliko su nacionalne podele besmislene, u 21. veku – kada usled galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada 1% čovečanstva poseduje 46% svetskog bogatstva. Ideja o naciji plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uverljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Ulaznice

Ograničen broj karata za premijeru može se kupiti na svim prodajnim mestima GIGS TIX. Cena karata u pretprodaji je 800 dinara a na ulazu 1000 dinara.

Tribina posle premijere

Odmah nakon premijere predstave, u istom prostoru će biti održana tribina o predstavi na kojoj će govoriti: Milena Bogavac, Kokan Mladenović, Marko Grubić i Vladimir Horovic, advokat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari