Vučić, Brnabić, Dačić i Vukosavljević uputili saučešće porodici glumca Miše Janketića 1Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputili su danas saučešće porodici istaknutog glumca Mihaila Miše Janketića.

„Danas je naš narod, kulturu i glumište napustio veliki čovek, umetnik i učitelj, koji je ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge“, naveo je Vučić.

On je u pismu ocenio da je Janketićev rad decenijama „gradio našu kulturu i činio lepšim naše živote“.

„Iako ispunjeni tugom i skrhani bolom u ovom trenutku, imamo na čemu da budemo zahvalni – bili smo savremenici velikog Mihaila Miše Janketića“, naveo je Vučić.

Dačić je u pismu saučešća naveo da „sa velikom tugom primio sam vest o odlasku Miše Janketića, osobe velikog talenta i jedne od najvećih glumačkih legendi, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Srbije, ali i Jugoslavije.“

„Odlazak Miše, velikog glumca, koji je retko govorio o sebi i otišao tiho, veliki je gubitak za kulturnu scenu Srbije. Nedostajaće nam svima njegova odanost i privrženost publici koja ga je volela i poštovala, a kojoj se on nesebično davao“, dodao je Dačić.

Ivica Dačić zaključio je da će nam „nedostajati svima njegova odanost i privrženost publici koja ga je volela i poštovala, a kojoj se on nesebično davao“.

„Meni će ostati u sećanju kao osoba koja je na sve počasti koje su joj ukazivane, kao i na sva priznanja koja je dobijao, uvek odgovarao skromno, ističući i zasluge svojih kolega“, naglasio je Dačić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je da je otišao još jedan od poluvekovnih stubova srpskog glumišta i da je Janketić bio nosilac repertoara matičnog pozorišta, ali i tumač zapaženih uloga na filmu i televiziji.

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam duboko saučeće porodici, prijateljima i mnogim poštovaocima sprskog glumačkog velikana Mihaila Miše Janketića“, navodi se u telegramu Vukosavljevića.

Ministar je kazao da je Janketić igrao Gogolja i Nušića i Sartra, ali je „prvi na sceni ovaplotio vojvodu Mišića u Кolubarskoj bici“.

„Oprostio se od glume izvanrednom ulogom u seriji Žmurke, a ostavio je i dostojno glumačko potomstvo, i kao pedagog i kao roditelj“, dodao je ministar.

– Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća porodici i prijateljima preminulog glumca Mihaila Miše Janketića i njegovom matičnom Jugoslovenkom dramskom pozorištu.

„Svojim raskošnim glumačkim umećem i vanvremenskim filmskim, pozorišnim i televizijskim ulogama, legenda srpske i jugoslovenske glumačke scene Miša Janketić je ostavio neizbrisiv trag u umetnosti“, poručila je ona.

Premijerka je rekla da će on, kao jedan od najvećih zvezda domaćeg glumišta, pored nespornog glumačkog kvaliteta, ostati upamćen zbog vrlina koje su ga krasile van scene, a to su skromnost, plemenitost i bezrezervna podrška mladim glumačkim naraštajima.

Mihailo Janketić umro je danas u 80. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari