Vukosavljević: Dani srpske kulture u Temišvaru prilika da se bliže upozna kulturna vrednost Srbije 1Foto: Pres sluzba Ministarstva kulture i informisanja

Manifestacija „Dani srpske kulture u Temišvaru“ otvorena je danas, a otvaranju je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je istakao da će publika imati priliku da bliže upozna jedinstvene kulturne vrednosti Srbije.

„U danima posvećenim srpskoj kulturi u Rumuniji, iznova postajemo svesni koliko blaga ima u našem narodu i koliko je autentična srpska kultura“, kazao je Vukosavljević.

On je istakao da će publici biti predstavljen bogat književni, likovni, pozorišni i filmski program.

„Pred nama su dani koji će predstaviti srpsku kulturu u punom sjaju, i koji će doprineti tome da veze među našim narodima ojačaju, ali i da Srbima koji žive u Rumuniji osnaže osećanje ponosa na kulturno blago matice“, kazao je on.

Vukosavljević je skrenuo pažnju na dobre bilateralne odnose koje Srbija i Rumunija neguju od 1841. godine.

Prema njegovim rečima, srpski i rumunski narod živeli su zajedno i formirali se „jedan pored drugog i jedan sa drugim“, pritom zadržavajući svoje osobenosti i autentičnost svojih kultura.

„Kulturno jezgro svakog naroda mora biti očuvano na svakom delu prostora na kom taj narod obitava jer se samo tako čuva njegov identitet. Veze sa maticom od velikog su značaja za održavanje vitalnosti jednog naroda i njegove kulture“, istakao je Vukosavljević.

Organizator „Dana srpske kulture u Temišvaru“ jeste Savez Srba u Rumuniji, a ovu manifestaciju finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari