"Wongar" - priča o starosedeocima Australije 1

Dokumentarni film Andrijane Stojković „Wongar“ imaće 17. novembra (18:45) u legendarnom amsterdamskom bioskopu Tuschinski međunarodnu premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, koji se po 31. put održava od 14. do 25. novembra u Amsterdamu.

U pitanju je IDFA, odnosno International Documentary Film Festival Amsterdam.

„Film je finansiran isključivo iz domaćih izvora i uz njega stoji samo ime Srbije kao zemlje produkcije. ‘Wongar’ jedan od ukupno 12 filmova koji se takmiče u selekciji za srednjometražni film. Iz celog sveta. Samo 12 filmova. To je meni neverovatno. Verujem da će učešće na IDFA-i doneti veću vidljivost filma u Evropi i svetu i da će mu značajno uvećati broj gledalaca. I, naravno, taj broj će čuti za Sretena Božića – B. Vongara i njegove romane, njegovo nastojanje da sačuva od zaborava strašnu sudbinu koju su doživeli starosedeoci Australije“, kaže rediteljka i montažerka filma Andrijana Stojković.

Pored rediteljke, koja je i montažerka, u ekipi filma su i: snimatelj iz Portugala Žoao Ribejro, zatim snimatelj zvuka Ben Travers (Australijanac), montažer M. Džem Oztufekči iz Turske. Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić (grupe: Veliki Prezir, Škrtice), dizajner zvuka Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković. Producent filma je Miroslav Mogorović (Art&Popcorn), koproducenti: Jelena Stanković i Andrijana Stojković (All Inclusive Films). Film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Švajcarski savet za kulturu Prohelvetia.

Film će biti prikazan još tri puta tokom festivala. Domaću premijeru „Wongar“ je imao u aprilu na 65. Martovskom festivalu u Beogradu, gde je osvojio Gran pri za Najbolji dokumentarni film preko 50 minuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari