Za žene koje imaju hrabrosti: Beldocs prvi festival u Srbiji na kojem će nagrada Eurimaž Audencija biti dodeljena 1Foto: Beldocs vizual/Promo

Beldocs Međunarodni festival dokumentarnog filma koji će biti održan od 10. do 17. maja biće ujedno i domaćin prestižne međunarodne nagrade Eurimaž Audencija za najbolju režiserku, koja se dodeljuje po osmi put, a koju je osnovao fond Saveta Evrope Eurimaž s ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji.

– U želji da oda priznanje i pruži podstrek ženama koje su imale hrabrosti da režiju odaberu kao svoj životni poziv, Eurimaž je ustanovio nagradu koja se svake godine dodeljuje na odabranom filmskom festivalu – kazali su organizatori.

Oni su podsetili da su u prethodnim godinama domaćini dodele bili filmski festivali u Istanbulu (2016), Lokarnu (2017), Torontu (2018), Geteborgu (2019), Sarajevu (2020), Montrealu (2021) i Trstu (2022). Beldocs je prvi dokumentarni festival na kojem će ova nagrada biti dodeljena.

– Presrećni smo što se nagrada dodeljuje po prvi put u Srbiji i prvi put na festivalu namenjenom isključivo dokumentarnom filmu. Beldocs će sjajno promovisati Eurimaž Audencija nagradu i biće dobra platforma da podstakne još više žena da se bave filmom – rekla je direktorka Eurimaža, Suzan Njuman Bode.

Direktorka Beldocs festivala Mara Prohaska Marković kazala je da su oni vrlo počastvovani i uzbuđeni jer je ovo prvi put da je dokumentarni filmski festival izabran da bude domaćin ove prestižne nagrade.

– Posebno nas raduje činjenica da se kreativna dokumentaristika sve više prepoznaje i vrednuje u okvirima audio vizuelne industrije, ali i kod same publike. Ovo je takođe i međunarodno priznanje Beldocsu za doprinos na polju afirmacije žena i ženskog stvaralaštva, što se oslikava pre svega kroz veliku prisutnost autorki u našim takmičarskim selekcijama i retrospektivama, kao i kroz brojne panele i programske specijale posvećene aktuelnim događanjima na polju ženskih prava – rekla je Marković.

Audentia – što na latinskom znači „smelost“ ili „hrabrost“ – odražava dva vitalna kvaliteta za svaku ženu koja želi da ostvari karijeru u filmskoj režiji. Tročlani međunarodni žiri dodeliće ovu nagradu autorki najboljeg filma dužeg od 70 minuta. Pored statue koju je dizajnirala umetnica Ewa Rossano, dobitnici će biti uručena i novčana podrška za naredni film u iznosu od 30.000 evra.

O festivalu Beldocs

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa.

Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata.

Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari