Zaboravljeni album Mitra Subotića Sube je po prvi put u celosti pred nama 1Facebook screenshot

Pomalo zaboravljeni i dugo vremena izgubljeni album Mitra Subotića Sube i Gorana Vejvode, The Dreambirds je konačno u celosti izdat pred publikom podsredstvom brazilske izdavačke kuće Luga Alto.

Album je snimljen i odsviran u Parizu 1987. a pet godina kasnije izdala je brazilska izdavačka kuća Paulinas napravljena oko kataličkog manastira. To je bilo prvo izdanje koje je Mitar Subotić Suba izbacio nakon što se preselio na južnoamerički kontinent. Ploča je zapravo bila poznata samo pod tim imenom u Brazilu jer na početku nije ni bila namenjena javnosti. Nazivi tada objavljenih numera su se razlikovali od onih koji su korišćeni na ovom izdanju, a preuzeta su od master snimaka koje poseduje Vladimir Ivković, popularni evropski prudecent i DJ. Suba je uspeo da ubedi časne sestre koje su vodile izdavačku kuću da je „The Dreambirds“ snimak za meditaciju, što ga je možda navelo da prilagodi naziv i „koncepciju“ albuma, dodajući još jedan intrigantan aspekt ovoj produkciji.

Numere na originalnom CD-u su u Brazilu su skraćene i samo 4 od 6 originalnih numera su bile na tom izdanju. Ovo, novo izdanje sadrži 4 pesme objavljene u Brazilu u svom originalnom obliku pune dužine, plus dve nikada objavljene pesme koje su dostupne isključivo u digitalnom formatu, ali biće i na vinilu. Kao bonus uključene su i beleške Gorana Vejvode prevedene na francuski, nemački, srpski i portugalski. Novo umetničko delo, sa crtežima Artura Longa, francuskog snoubordera i umetnika, naručeno je za album, a osmislio ga je dizajnerski studio „Sometimes Allways“.

Album je nastao dok je Goran Vejvoda živeo u Parizu. On i Suba su tih dana opušteno provodili, izlazili, ručali i igrali se sa zvukovima. Basista Paskal Humbert im se pridružio na jedan dan. Goran je imao japanski CD sa terenskim snimanjem pod nazivom „Bird Island Seichelles“ koji je sadržao egzotične zvukove ptica i morske talase koji su korišćeni za stvaranje organskih tekstura albuma. Sav materijal je Suba poneo u Novi Sad sa 8 traka na kasetama gde je sve smiksao i poneo sa sobom u Brazil kad se preselio.

Slušanje albuma „The Dreambirds“ je duboko organsko iskustvo. Ambijentalna muzika koja se zapravo integriše sa vašim okruženjem. Zov ptica i vriskovi koji se prepliću sa šarenim sintisajzerskim tonovima. „The Dreambirds“ podseća na vreme kada su snimci životne sredine otkrivani kao oblici muzike, kao što Dejvid Tup piše u svojoj knjizi Egzotika – „ neki snimatelji su se držali ideje ptičijeg pevanja kao muzike, pojma koji je sigurno star koliko i muzika sama“.

U najavama samog albuma se pitaju da li je ovo borba za ekološku aktivnost ili jednostavno opuštajuća spa muzika, međutim ono što je zaista bitno i što zaista radi je da izazove senzacije koje podižu vaš um na viši i emotivniji nivo i odakle možete putovati gde god želite.

Mitar Subotić zvani Rek Illusivii zvani Suba, rođen je 1961. godine u Jugoslaviji. U Srbiji je postao poznat kao producent, ali se početkom devedesetih preseilo u Brazil. Najpoznatiji je u Brazilu po svom albumu „Sao Paulo Confessions“ iz 1999. godine, izuzetno važnom izdanju koje je bez napora koračalo linijom između modernog zvuka danaašnjice i elektronike 90-ih, utičući na čitavu generaciju brazilskih ali i svetskih muzičkih stvaralaca. Tragično, poginuo je u požaru u studiju spašavajući svoje snimke, neposredno nakon što je album objavljen i nikada nije mogao imati koristi od priznanja i uspeha svojih albuma.

Zvučna instalacija „The Dreambirds“ biće održana 20. i 21. novembra u Kreativnom distriktu, u okviru programskog luka „Druga? Evropa“. Prostor Kreativnog distrikta biće ozvučen muzikom „The Dreambirds“, kultnom kompozicojim koju su Suba i multimedijalni umetnik Goran Vejvoda kreirali 1986. godine. Ovaj program deo je projekta „Suba: Novi Sad“ u okviru koga se održava i multimedijalna izložba „Suba soba“. Struktura ove interaktivne instalacije bazirana je na predstavljanju života i rada pionira elektronske muzike na prostoru bivše Jugoslavije, Mitra Subotića Sube, na osnovu artefakata, dokumenata, arhiva, audio i video materijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari