Zabrana filma u ovakvoj sredini može samo da izazove tenzije 1Foto: Vasiliev Valerii

Otkazivanje zakazane projekcije filma „Balkanska međa“ u Domu kulture u Bujanovcu je izazvalo podeljena mišljenja ljudi u ovoj multietničkoj opštini.

Odluku o zabrani prikazivanja filma doneo je direktor Doma kulture Jetmir Ismailji uz nezvanično obrazloženje da bi prikazivanje rusko-srpskog filma moglo da dovede do „podizanja međunacionalnih tenzija između Srba i Albanaca u ovoj opštini“. Ismaili juče nije odgovarao na pozive, a Danasu je u Domu kulture rečeno da se „direktor nalazi na godišnjem odmoru“.

O spekulacijama u javnosti da je odluku o otkazivanju projekcije navodno donela lokalna vlast u izjavi za Danas demantuje zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanče Arsić, smatrajući to „pričama rekla kazala“.

– Rat na Kosovu je bio i prošao. Po mom mišljenju nije trebalo otkazivati prikazivanje filma. Svaka pa i zabrana jednog filma u ovakvoj sredini kakva je naša može samo da izazove nepotrebne tenzije – smatra Arsić.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa kaže da će tek nakon što komisija za kulturu bude razmotrila ceo slučaj vezan za otkazivanje premijere moći da komentariše ceo slučaj.

– U domenu rada NSA su i pitanja iz domena kulture pa ćemo se ozbiljno pozabaviti svime što se desilo vezano za ovaj događaj – rekao je Mustafa za Danas.

Javnost u Bujanovcu na primeru zabrane prikazivanja filma „Balkanska međa“ podseća da se nešto slično dešavalo početkom devedesetih godina kada su iz lokalne biblioteke bile izbačene knjige albanskog nobelovca Ismaila Kadarea, iako su se nalazile u zvaničnom školskom programu.

Film „Balkanska međa“ Andreja Volgina, inspirisan ruskim zauzimanjem prištinskog aerodroma u junu 1999. godine, već je ocenjen u pojedinim zapadnim medijima kao ruska propaganda, dok autori ističu da taj filmski spektakl, iako bazično naslonjen na bolnu ratnu tematiku, šalje snažnu miroljubivu poruku i pouku o prijateljstvu dva naroda. „Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane“, saopštili su producenti i glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, navodeći da film „Balkanska međa“ šalje poruku o neophodnosti negovanja odnosa mira i razumevanja između Srba i Albanaca. Zato, kako su dodali, žele da veruju da će i građani na jugu Srbije moći da pogledaju njihov film, jer „nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma“. Prema navodima producentske kuće Arhangel, prikazivanje „Balkanske međe“ u Bujanovcu otkazano je bez obzira na veliko interesovanje publike za taj film.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je takođe osudilo odluku o neprikazivanju ovog rusko-srpskog ostvarenja i saopštilo da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih u Domu kulture u Bujanovcu da ne prikažu film „Balkanska međa“. „Takav čin neprikladan je, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada čitava Srbija obeležava 20-godišnjicu tragičnih zbivanja koja su našla izraz u ovom zapaženom filmskom ostvarenju“, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari