Ana Dabović (14) i Laja Palau (9) u polufinalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, 18. avgusta 2016 (Foto - Arhiva agencije EFE)

Zagorka Žeravica bivša je košarkašica i jedna od prvih strankinja koje su trenirale neki španski košarkaški klub. Sa njom na čelu, ženski klub Saragose osvojio je Kup Španije 1990. godine! Na ovoj vođenoj turi kroz izložbu „Junaci sporta“ podeliće sa posetiocima svoje bogato sportsko iskustvo stečeno u Španiji kao trener ženskog košarkaškog tima, ali će govoriti i o poznatim košarkašicama iz Srbije i Španije, kao i o ulozi žena u španskom i srpskom sportu.

Vođena tura biće održana na srpskom jeziku. Ulaz je besplatan.

Izložba fotografija „Junaci sporta“, koja beleži blistave trenutke iz karijera najvećih zvezda španskog i srpskog sporta, otvorena je prošle sedmice u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Od Rafaela Nadala, Karoline Marin, One Karbonelj i Andresa Inijeste do Aleksandra Đorđevića, Radomira Antića, Peđe Mijatovića, Save Miloševića ili Darka Kovačevića, izvanredni talenti koji su obeležili ne samo sportsku istoriju Srbije i Španije, već i cele Evrope, predstaviće se beogradskoj publici ovog leta kroz fotografije koje čine deo bogate arhive španske agencije EFE. Kustos izložbe je Aleksandar Miletić (1972) dugogodišnji dopisnik lista „Politika“ sa više od dvanaest velikih međunarodnih takmičenja, dobitnik nagrade Udruženja sportskih novinara Srbije za „Najboljeg novinara 2013“ godine.

Izložbu „Junaci sporta“, koja će biti otvorena do sredine septembra, u saradnji sa novinskom agencijom EFE organizuju Institut Servantes i Ambasada Španije u Beogradu. Ulaz je besplatan.