Zaječar: Za najboljeg takmičara 37. Sabora frulaša u Grljanu „Majstorsko pismo“ 1Foto: Zaječasrko pozorište

U Grljanu će 5. i 6. avgusta biti održan 37. Sabor frulaša, jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji. Uz takmičarski, na Saboru će biti izveden i revijalni program u kome učestvuju zaječarski folklorni ansambli.

Ovo leto obiluje folklornim smotrama i festivalima koje Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar organizuje u zaječarskim selima.

Krajem nedelje, u petak i subotu (5. i 6. avgusta) u Grljanu će biti održan 37. Sabor frulaša, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji.

Učesnici Sabora će se nadmetati na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima kao što su frula, okarina, duduk, cevara, gajde, kaval, dvojnice , diple, klanet.

Takmičenje će se odvijati u dve kategorije – učesnici do 16 godina i stariji i u obe kategorije biraće se najbolji instrumentalista na pojedinačnom duvačkom instrumentu.

Najbolji takmičar u starijoj kategoriji poneće„Majstorsko pismo“.

Nastupe takmičara ocenjivaće žiri koji čine Zoran Katić, etnokoreolog, Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Vitomir Stanojević, poznati frulaš.

Prve večeri festivala, u petak nastupiće Kulturno umetnička društva iz Vražogrnca, Halova, Zvezdana,Gradskova, Koprivnice i Gamzigrada, dok će u subotu uz takmičare, u programu nastupiti Gradski folklorni ansambl „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i pevač iz Grljana Ljubinko Todorović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari