Zaječar: “Majstorsko pismo” 37. Sabora frulaša dodeljeno Žarku Stojkoviću iz Bogovine 1Foto: Zaječarsko pozorište

Zaječarski Grljan bio je domaćin 37. Sabora frulaša, jedne od najstarijih manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji. U nastupima instrumentalista na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima uživala brojna publika.

Svojim nastupom na 37. Saboru frulaša u Grljanu, osamdesetpetogodišnji majstor frule Žarko Stojković iz Bogovine oduševio je i žiri ove tradicionalne manifestacije narodnog stvaralaštva i publiku.

Sasvim zaluženo je ovom majstoru frule pripalo “Majstorsko pismo” najznačajnija nagrada Sabora frulaša u Grljanu, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju instumentalne tradicije Srbije.

Osim Stojkovića, stručni žiri koji su činili etnomuzikolog Aleksandra Todorović Rašković, etnokoreolog Zoran Katić i Nemanja Grbić, koreograf, dodelio je nagradu za najboljeg frulaša sabora, u kategoriji učesnika starijih od 16 godina Milošu Jonoviću iz Boljevca.

Najbolji dudučar je Aleksandar Kulić iz Sumrakovca, a nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Danilu Stepanoviću iz Vlaola kod Majdanpeka.

Kada su u pitanju mlađi takmičari, u kategoriji učesnika do 16 godina, nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Vuku Drenovcu iz Jovanovca kod Kragujevca, a nagrada za najbolje odsviranu pesmu dodeljena je Minji Gergić iz Brestovca kod Bora.

Osim takmičarskog, 37. Sabor frulaša u Grljanu imao je atraktivan revijalni program u kome su nastupili pevač tradicionalnih pesama iz Grljana Ljubinko Todorović, GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD-ovi „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i frulaši Stojan Nikolić iz Velikog izvora i Gradimir Stamenković iz Negotina.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari