Žan-Batist AndreaFoto: Vincent Isore / imago stock&people / Profimedia

Piscu Žan-Batistu Andrei (Jean-Baptiste Andrea) je danas u Parizu uručena godišnja francuska književna nagrada „Gonkur“ za roman „Veiller sur elle“ (Paziti na nju), „fresku“ na više od 500 strana o mešavini istorije Italije u 20. veku, osujećene ljubavi i strasti za umetnost.

Pedesetodvogodišnji pisac izabran je tek posle 14 glasanja što pokazuje neslaganje žirija najprestižnije književne nagrade na francuskom jeziku kojim je predsedavao Didije Dekoan (Didier Decoin), čiji glas se duplo računa.

Konkurenti Andrei su bili Erik Ranjhard (Eric Reinhardt) koji je važio za favorita, Gaspar Kenig (Gaspard Koening) i Než Sino (Neige Sinno) koja je u ponedeljak dobila književnu nagradu Femina, prenosi Beta.

„Ovo je izuzetan trenutak i nisam mislio da ću to doživeti“ – rekao je Žan-Batist Andrea, ispred pariskog restorana „Druan“ gde se od 1914. godine nagrada Gonkur tradicionalno uručuje u vreme ručka.

Nagrađen je četvriti roman Andree koji je prve korake napravio u filmu kao scenarista i reditelj, a pre šest godina se posvetio književnosti.

Roman „Veiller sur elle“ je u septembru već dobio nagradu francuskih knjižara Fnak (Fnac).

To je priča o dve ličnosti, Mimu, rođenom siromašnom, šegrtu jednog vajara, i Violi Orsini, ambicioznoj naslednici prestižne porodice. Povezuje ih ljubav u jeku previranja u Italiji u vreme rasta fašizma.

Nagrada „Gonkur“ nosi simboličnu novčanu nagradu, ali laureatu obezbeđuje status zvezde i bolju prodaju knjiga. Očekuje se da će ta nagrada obezbediti znatnu prodaju u dva poslednja meseca u godini, koja su najvažnija za knjižare. U proseku tada se dostigne prodaja od 400.000 primeraka.

Međutim prošlogodišnja dobitnica Brižit Žiro razočarala je u tom pogledu pošto je njena knjiga „Vivre vite“ (Živeti brzo) prodata u tom periodu u manje od 300.000 primeraka.

Književna nagrada je nazvana po piscu naturalizma Edmonu Gonkuru (1822-1896) koji je osnovao književnu Akademiju Gonkur.

Tu nagradu su dobili Marsel Prust (Marcel Proust), Andre Malro (Andre Malraux), Simon de Bovoar (Simone de Beauvoir) i Margerit Diras (Marguerite Duras).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari