NIN-ov žiri kritike za najbolji roman godine, koji radi u sastavu: Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović, objavio je širi izbor za ovo priznanje. Od ukupno 177 romana primljenih na konkurs, odabrano je 31 koji ulaze u takozvani prvi krug.

Istog dana, žiri za mladu književnu nagradu „Beogradski pobednik“ koji je radio u sastavu: dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, objavio je svoju listu od 30 romana koji su u širem izboru za ovo priznanje.

Žarka Svrčev, članica žirija Ninove nagrade, govori za Danas o svojim zapažanjima u vezi s ovogodišnjem književnom produkcijom, a kratko je prokomentarisala i širi izbor za nagradu “Beogradski pobednik”, koja je prvi put dodeljena prošle godine.

– Što se tiče same produkcije, ona je obimna iako je nešto manje obimna nego 2022, ali 177 romana, taj kvantitet, uslovio je i širok raspon uspelosti romana – kaže Žarka Svirčev.

Ono što je, kako ističe, posebno raduje jeste pojava novih romansijerskih glasova.

– Oni su su vrlo upečatljivi, sugestivni, umetnički na izuzetnom nivou tako da mi je to bila i posebna čitalačka radost s jedne strane, a opet prilikom žiriranja teži deo posla zbog zaista dobrog izbora, o čemu svedoči ovaj naš prvi krug.

Upitana da li su autorke i autori, možda po uzoru na aktuelnu laureatkinju Milenu Marković i njen roman-poemu “Deca” možda više eksperimentisali u samom žanru, Žarka Svirčev odgovara:

– Žanrovskih elemenata tog tipa, takve vrste hibridnosti, nije bilo, međutim, ono što jeste zanimljivo i što bih svakako istakla je poigravanje sa žanrovima detektivskih romana, kriminalističkih romana, onda ženskih romana sazrevanja i nekakvih žanrova iz sfere sajber panka. To je nešto što, rekla bih, nije toliko učestalo u našoj savremenoj književnosti, a ove godine opet imamo vrlo uspele romane te vrste žanrovskog poigravanja. Što se tiče ove godine, ako ima eksperimenata – ima ih u sferi jezika i to su vrlo precizno izvedeni izrazi koji svakako zavređuju pažnju čitalaca – ocenjuje naša sagovornica.

Zamoljena da prokomentariše širi spisak novoustanovljene nagrade “Beogradski pobednik” kaže – Mislim da će moj najilustrativniji komentar biti – spisak NIN-ovog žirija, naš širi izbor, najbolji je komentar na ovaj izbor – zaključuje Žarka Svirčev.

Uži izbor biće objavljen u NIN-u od 12. januara s kratkim prikazima romana. Najuži krug i razgovori s finalistima biće štampani 19. januara, a ime nove dobitnice ili dobitnika NIN-ove nagrade biće saopšteno 23. januara oko podneva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari