„Zašto je poludeo gospodin R?“ najbolja predstava na festivalu u Užicu 1Iz predstave "Zašto je poludeo gospodin R"

„Zašto je poludeo gospodin R?“ (Rajner Verner Fasbinder/ Bobo Jelčić), u produkciji JDP, proglašena je za najbolju predstavu na 23.jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu.

Istom komadu, pripale su još dve nagrade – Bobu Jelčiću za režiju i Borisu Isakoviću za najbolju mušku ulogu (Gospodin R).

Za najbolju žensku ulogu je nagrađena Milica Grujičić za rolu Verenice u predstavi „Krvave svadbe“ (F.G.Lorka/Vuk Torbica, Grad teatar Budva i SNP).

Jasmina Holbus je nagrađena za scenografiju u predstavi „Pet života pretužnog Milutina“ Ateljea 212 (Milena Marković/ Aleksandra Milavić Dejvis), a Tatjana Radišić za kostim u komadu „Kad bi Sombor bio Holivud“ (autorski projekat Kokana Mladenovića, NP Sombor).

Nagrada za epozodu je pripala Ani Mariji Veselčić za ulogu Bjanke u komadu „Kroćenje goropadnice“ (V.Šekspir/Ivan Plazibat, HNK Split), dok je Joakim Tasić za ulogu Simeona Njegovana u „Korešpodenciji“ (Borislav Pekić/ Gorčin Stojanović, Zvezdara teatar) proglašen za najboljeg mladog glumca i pripala mu je nagrada Politike „Avdo Mujčinović“.

Specijalna nagrada, koja se dodeljuje za ostale segmente predstave, ravnopravno je dodeljena kompozitorki Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“ i glumačkom ansamblu predstave „Pet života pretužnog Milutina“.

Priznanja, koja nose naziv „Ardalion“, dodlio je žiri u sastavu: Lenka Udovički, rediteljka i predsednica žirija (Rijeka), Dragana Varagić, glumica (Beograd), Slobodan Obradović, dramaturg (Beograd), Dario Harjaček, reditelj (Zagreb), i Janko Ljumović, producent (Podgorica).

Na festivalu, koji je koncipiran tako da se, po oceni selektora, prikazuje sedam najbljih predstava iz jednogodišnje produkcije u regionu, bez obzira na žanr i poreklo pisca, osim navedenih ostvarenja, prikazana je i „Ožalošćena porodica“ NP Beograd (Branislav Nušić/Jagoš Marković).

Po oceni publike, koja se izjašnjavala ocenama od jedan do pet, najbolja predstava je „Kad bi Somor bio Holivud“ (4.82), a potom slede: „Korešpodencija“ (4.36), „Kroćenje goropadnice“ (4.30), „ Krvave svadbe“ (4,16), „Zašto je poludeo gospodin R?“ (4.13) „Ožalošćena porodica (4.04) i „Pet života pretužnog Milutina (3.38).

Nagrade će biti dodeljene večeras na sceni NP Užice, koje je domaćin festivala, a nakog tuga će, u čast nagrađenih, ansambl NP Priština iz Gračanice igrati komad „Strah i beda Trećeg rajha“ (B.Breht/Slobodan Skerlić).

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari