Završen 56. Bitef, ovo su nagrađene predstave 1Žiri 56.Bitefa, foto: R Radosavljević

Gran pri „Mira Trailović“ 56. Bitefa osvijile su dve predstave – „Solo“ slovenačke rediteljke Nine Rajčić Kranjac, i koreografsko ostvarenje „Sve će se završiti na skršenim telima i slomljenim kostima“ Jana Martensa.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je britanskoj predstavi „Ljubav“, Aleksandera Zeldina.

Oni su trijumfovali u konkurenciji devet predstava vodećih umetnika iz Belgije, Francuske, Meksika, Nemacke, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Ovo je odluka žirija 56. Bitefa, koji je radio u sastavu slavna Stefani Karp, dramaturškinja i internacionalna festivalska kustoskinja (predsednica), Kristina Dozel, kritičarka, Selma Spahić, rediteljka, Dino Pešut, pisac i dramaturg, i Vanja Ejdus, glumica.

Politikina nagrada za najbolju režiju takiđe je pripala belgijskom koreografu Janu Martensu, a publika je svoje glasove dala našoj predstavi „Svet bez žena“, autorskom projektu je Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Ovogodišne, 56. izdanje Bitefa ostaće upamćeno po spektakularnom početku, sa predstavama „(Nije)kraj sveta“ Kejti Mičel, jedne od najznačajnih pozorišnih rediteljki današnjice, „Sve će se završiti sa skršenim telima i slomljenim kostima“ Jana Martensa, i isto tako uzbudljivom završetku, izuzetnim ostvarenjima „Ljubav“ Aleksandera Zeldina, i „Krize“ Žige Divjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari