Završen sedmi po redu "Novi tvrđava teatar", najjbolji glumci Emina Elor i Atila Nemet 1Emina Elor, predstava "Upotreba čoveka" Foto: Novi tvrđava teatar

Sedmi po redu „Novi tvrđava teatar“, koji se održava u autentičnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima završen je sinoć.

Uprkos odlaganjima i preprekama, izazvanim aktuelnim virusom, publika je, zajedno sa učesnicima i organizatorima, uživala u ovogodišnjem izdanju festivala, a svi su se radovali činjenici da su nam se umetnost i teatar vratili „na velika vrata“.

Posle četiri uspešna dana, na finalu festivala reprizno je izvedena predstava Upotreba čoveka, koja je svoju premijeru doživela na otvaranju, a tome je prethodilo svečano uručenje nagrada, koje su ove godine dodeljene za najbolju žensku i mušku ulogu, i za kolektivno igranje.

Naime, žiri sedmog izdanja pozorišnog festivala „Novi tvrđava teatar“, u sastavu glumice Sanje Ristić-Krajnov, književnika Lasla Blaškovića i kritičarke Nataše Gvozdenović, odlučio je da nagradu za najbolju žensku ulogu dobije Emina Elor za ulogu Vere Kroner u predstavi „Upotreba čoveka“.

„Emina Elor igra Veru Kroner autentično, svedenom, a dubokom igrom otkrivajući nove slojeve lika Kronerove. Vera Kroner u izvođenju Emine Elor postaje simbolom stradanja sa jedne i otvaranja puta prevazilaženja smrti sa druge strane, sa gledaocem ostvaruje blisku i neposrednu komunikaciju“, stoji u obrazloženju odluke.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide u ruke Atile Nemeta za ulogu Karenjina u predstavi „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház u režiji Dejana Projkovskog.

Završen sedmi po redu "Novi tvrđava teatar", najjbolji glumci Emina Elor i Atila Nemet 2
Atila namet u predstavi „Ana Karenjina“ Foto: Novi trvrđava teatar

Kako se navodi u saopštenju, Karenjin Atile Nemeta je kreacija doneta precizno, koncentrisano i jasno. Nemet brilijantno donosi lik koji simboliše niz krutih i lažnih vrednosti, na način da je gledalac igrom izazvan da spram njega preispita sopstvene stavove i stereotipe.

Žiri dodeljuje specijalnu nagradu za kolektivnu igru u predstavama „Upotreba čoveka“ i „Ana Karenjina“, a u obrazloženju stoji:

„Uprkos različitim rediteljskim postupcima korištenim u predstavama primer onoga što vidimo retko na sceni – celovite igre koja kao potpun doživljaj stiže do publike i na taj način publici otvara prostor za mnoštvo kako ličnih asocijacija tako i svojevrsnu katarzu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari