Završeni 53. Mokranjčevi dani u Negotinu 1Foto: Zdenka Golubović

Minulih nedelju dana Negotin je u pravom smislu te reči bio grad muzike, grad kulture jer su se u njegovim dvoranama, salama, trgovima, ulicama i drugim prostorima smenjivali muzički, likovni, književni programi koje je pratila brojna publika.

Sve to u slavu i čast Negotincu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, koji je kako to na zatvaranju ovog dugovočenog festivala reče predsednik negotinske opštine Vladimir Veličković, „svojim rođenjem i delom, za vjek vjekova, Negotin proglasio stecištem kulture, izuzetnih muzičkih događaja, mestom – legatom za sva vremena, koje umetnike na sebi svojstven način, prigrli i obaveže da nas posete ponovo“.

U Negotinu će ponovo, već iduće godine u okviru festivala biti Omladinski hor hor „Milka Stoeva“ iz Burgasa (Bugarska) koji je ove godine na Natpevavanju pokazao svu lepotu horske škole pevanja iz svoje zemlje, osvojio Statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića i pravo da na narednim Mokranjčevim danima prirede celovečernji koncert.

Prvi i najatraktivniji festivalski program, Natpevavanje horova, ove godine je inače okupio četiri potpuno različita hora, kako u programskom, tako u generacijskom smislu. I to nije bila jedina novina, budući da se žiri koji su činili dr Sonja Marinković, mr Tamara Adamov Petijević i dr Miloje Nikolić odlučio za ocenjivanje po kome ubuduće neće biti klasičnog rangiranja horova.

– Uveli smo novinu da ne rangiramo horove, već da im dodelimo posebno priznanje za najimpresivnije horske elemente jer je to putokaz u kom se smeru kreću i u kom bi trebalo da rade – objasnila je dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

Tako je Mešovitom horu KUD-a „Jevnica“ iz Jevnice (Slovenija pripalo priznanje za osmišljenu interpretaciju kompozicije „Ne ori, ne sej“ u aranžmanu Radovana Gobeca i za negovanje nacionalnog repertoara,  horu Prijatelji muzike „Rozafa Expression“ iz Skadra (Albanija) priznanje za uspelo originalno tumačenje Mokranjčeve „Tebe pojem“ dok je Hor pri Hramu Svetog Đorđa u Beogradu sa dirigentom Emilijom Milin poneo priznanje za autentično ostvarenu molitvenu atmosferu na koncertu.

Ovogodišnji Mokranjčevi dani privukli su preko 1.000 učesnika iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Albanije koji su bili deo  više od 30 programa.

– Umetnici koji su za vas ovih sedam dana pokazali šta znaju i mogu, koliko talenta imaju, koliko ljubavi, za ono što rade, učinili su da zaista živimo sedam festivalskih praznika. Mislim da smo se nahranili za godinu koja dolazi, da imamo jednu novu snagu, jednu novu veru, i u sopstvene mogućnosti, i verujem da ćemo svi moći da  nađemo nadahnuće za nova traganja za lepotom, za smislom, za onim što nam je u nasleđe ostavio Stevan Mokranjac, da to dobro, plodno seme razvijamo, nosimo, širimo svetom u slavu njegove večnosti – kazala je pored ostalog na svečanosti zatvaranja festivala selektorka Mokranjčevih dana dr Sonja Marinković .

Zahvaljujući svima koji su bili deo festivala, učesnicima, brojim pokroviteljima, prijeteljima, medijima, sponzorima i svim negotinskim institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos, predsednik opštine Negotin je zatvarajući 53. Mokranjčeve dane posebnu zahvalnost uputio publici koja je i ove godine pratila sve što se dešavalo.

– Kao Mokranjčevi sugrađani, sledbenici, poštovaoci, možemo reći da smo se ovogodišnjim svečanostima, dostojno zahvalili našem Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Trudili smo se da budemo dobri domaćini i nadam se da će nas po tome i upamtiti svi posetioci a posebno gosti koji su prvi put bili u Negotinu. Sebi postavljamo za cilj da 54. Mokranjčevi dani budu bar za nijansu kvalitetniji, posećeniji i afirmisaniji – rekao je Vladimir Veličković.

I sad kada su festivalske zavese spuštene, čini se da su festival „Mokranjčevi dani“ i svi oni koji se oko njega okupljaju, a posebno muzičari, muzikolozi, kritičari i ljudi od struke, ali i Ministarstvo kulture, kako je to ovogodišnja besednica Aja Jung rekla na otvaranju, načinili korak više  da “sve buduće talente i vizionare zadrže ispod svog plašta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari