Završna svečana akademija i naučni skup u SANU povodom 150 godina od rođenja Jovana Dučića 1foto FoNet Milica Vučković

Srpska akademija nauka i umetnosti je svečanom jakademijom i otvaranjem dvodnevnog naučnog skupa ušla u završnicu obeležavanja godine Jovana Dučića, velikog srpskog pesnika, književnika, diplomate, pravnika, zadužbinara, jednog od osnivača Narodne odbrane, nacionalne nevladine organizacije u Kraljevini Srbiji, kome je posvetila 2021. povodom veka i po od njegovog rođenja.

Besedu o Dučićevoj poeziji održao je akademik LJubomir Simović, koji je istakao da se u svakoj prilici, kad je reč o Jovanu Dučiću, mora ukazati da je “on više nego iko pre njega razvio i usavršio naš pesnički jezik“.

– Njegove pesme, donoseći nove dramatične sadržaje, formiraju vrh kojim se završava jedna velika pesnička epoha. Vrh sa koga se ukazuju novi putevi i horizonti. Vrh koji se, kako vreme prolazi, vidi iz sve veće daljine – poručio je akademik Simović.

On je naglasio i da je pesnički put Jovana Dučića bio dug i pun protivrečnosti – počeo je programskom pesmom “Poezija” iz ciklusa “Senke“ u kojoj se najodlučnije distancira od svakidašnjice da bi se posle svih traganja, lutanja i iskušenja, pred kraj života, promenili i pesnik i njegova muza i pesma koja je postala gorčina i gnev prevarenog naroda, molitveno obraćanje Bogu u ime stradalnika.

– Od pesama koje su ispevale njegova taština i snobizam, preko soneta ispunjenih bleskom carskih dvorova, salonskih drama i melodrama, pesama potamnelih od požara i mrakova istorije, Dučić je dospeo do onih sadržaja koji su otkrivali noć i hercegovački pejsaž. Tek kad se oslobodio carskog srebra i zlata, otkrio je prava bogatstva… – rekao je akademik Simović.

U okviru naučnog skupa “Jovan Dučić pesnik i diplomata” juče je u SANU prikazan dokumentarni film „Kroz Trebinje sa Jovanom Dučićem”.

Radove o pesniku i diplomati Jovanu Dučiću prijavilo je više od 30 domaćih naučnika u kojima se bave Dučićevim odnosom prema Mediteranu, srpskom i jugoslovenskom pitanju, evropejstvu, kao i njegovim radom u emigraciji, raznim aspektima njegove poetike i pozije, pesničkim i drugim uticajima, analizom njegovih pesničkih ciklusa i proze.

Obeležavanje Dučićeve godine u Akademiji počelo je u septembru izložbom u Galeriji SANU pod nazivom “Traganje za novim”, koju je pratio istoimeni dvojezični srpsko-engleski katalog. SANU je prekjuče objavila i monografiju “Jovan Dučić, Život, delo, vreme”.

“Hvaljen i uzdizan s najvišeg i najmerodavnijeg mesta kao najveći srpski lirski penik, potom osporavan od pesnika avangarde, zatim posmrtno ideološki diskvalifikovan, Jovan Dučić je sto pedeset godina nakon rođenja ostao jedan od najvećih liričara koje smo imali. Za oko tri i po decenije bavljenja diplomatijom stekao je glas jednog od najuglednijih srpskih i jugoslovenskih diplomata i prvi je od šefova Poslanstva Kraljevine Jugoslavije dobio zvanje ambasador. Prirodno je onda što mu je SANU posvetila 2021. godinu i ovu monografiju”, pišu urednici ovog izdanja, akademici Ljubomir Dimić i Jovan Delić.

Jovan Dučić od februara 1924. bio je počasni, a potom od 1931. i stalni član Akademije umetnosti Srpske kraljevske akademije.

Rođen je u okolini Trebinja 1871, a preminuo je na praznik Blagovesti 1943. u SAD.

Posle 57 godine njegovi zemni ostaci preneti su u otadžbinu i 22. oktobra 2000. sahranjeni na Crkvini iznad Trebinja u crkvi poznatoj kao hercegovačka Gračanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari