Zbog nove mere Vlade otkazane brojne manifestacije 1Foto: Narodno pozorište

Zbog jučerašnje odluke Vlade Srbije o zabrani svih javnih skupova u zatvorenom prostoru sa više od sto ljudi, kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa, u Srbiji su otkazane premijere predstava i filmova, pojedini koncerti, festivali, razne sportske i druge manifestacije.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka “državnog vrha” najavio nove mere zaštite, većina institucija kulture čekala je zvanično obaveštenje Vlade Srbije. Vladina odluka stupa na snagu danas ali su pojedine umetničke kuće još sinoć otkazale predstave.

Dovedeni u pitanje koncerti u Kombank dvorani

Organizatori  21. Međunarodnog festivala gitare u Beogradu saopštili su juče da će mere predostrožnosti primenjivati od danas. Druge festivalske večeri u Kombank dvorani sinoć je nastupila grupa „Ođila“, ali su dovedeni u pitanje najavljeni koncerti u bivšem Domu sindikata i u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ narednih dana. O uslovima njihovog eventualnog održavanja javnost će biti naknadno obaveštena.

– Mi ćemo sigurno završiti Festival do kraja, ali u skladu sa okolnostima. Održaćemo sastanak sa učesnicima master radionica i njihovim roditeljima, jer smatramo da one ne podležu odluci o zabrani okupljanja u zatvorenom sa više od 100 ljudi. To važi i za program koncerata klasične gitare u Atrijumu Narodnog muzeja, gde se problem može rešiti eventualnim ograničavanjem broja posetilaca. Što se tiče tri velika koncerta, odluku ćemo doneti u dogovoru sa Kombank dvoranom, „Kolarcem“, gradskim vlastima i Ministarstvom kulture, jer za sada niko od njih nije dobio zvanično obaveštenje – rekao je juče Boško Radojković, osnivač i direktor GAF-a, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni učesnici predstojećih festivalskih programa.

U GAF-u su za danas najavili koncert „italijanske senzacije“ gitarskog kvarteta „Četrdeset prstiju“ (40 Fingers ili 40 Fingero), kao i program za naredne dane – svetsku premijeru kompozicije kubansko-nemačkog gitariste i kompozitora Hoakina Klerča, koja bi na „Kolarcu“ 14. marta trebalo da okupi Simfonijski orkestar i hor RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem i Kerčove svetski poznate umetnike na klasičnoj gitari: Marka Tomaja, Rafaela Agiurea i Davida Martineza. Agiure, koji je sinooć održao i solistički koncert u Atrijumu Narodnog muzeja, izjavio je da se nada da će svirati na svim planiranim koncertima tokom svog prvog gostovanja u Beogradu, a da će „virus naći neki drugi put i možda otići na Mesec“.

Moguće otkazivanje 17. Beogradskog festivala igre

Na sajtu 17. Beogradskog festivala igre, koji bi trebalo da se održi od 21. marta do 12. aprila juče se objavljeno da je „zbog korona virusa“ moguće otkazivanje i da se očekuju dalja uputstva Vlade Srbije“ za najavljeno gostovanje Njujorškog gradskog baleta 13. i 14. marta u Novom Sadu i Beogradu. Zvezde ove čuvene trupe, tokom prve turneje u ovom delu Evrope, sinoć je trebalo da nastupe u Budimpešti. Karte za njihovo gostovanje u beogradskom JDP-u i Novom Sadu odavno su rasprodate. Pozivajući se na uputstva Vlade Srbije, BFI je za danas najavio konferenciju za novinare kojoj će prisustvovati i predstavnici Njujorškog gradskog baleta.

Pozorišta otkazuju izvođenja

U skladu sa instrukcijama o „prvoj koroni“ u Srbiji JDP je još sinoć otkazalo reprizu nove produkcije „Putujućeg pozorišta Šopalović“ u režiji Jagoša Markovića, iako tek danas očekuju zvaničan vladin dopis.

Opera i teatar Madlenianum sinoć je odlučila da otkaže sutrašnje izvođenje Mocartove opera „Don Đovani“ u novoj martovskoj podeli sa Katarinom Jovanović u ulozi Dona Elvire, Biljanom Jovanović kao Dona Anom i Savom Vemićem, srpskim basom sa svetskih scena, od Metropolitena i Karnegi hola do Pariske i Tokijske opere, koji peva rolu Laporela. Madleninaum bi, prema nezvaničnim najavama, mogao da otkaže program do kraja marta.

I Narodno pozorište je posle jučerašnje sednice Vlade Srbije saopštilo da je otkazalo sve predstave na Velikoj sceni i na sceni “Raša Plaović”. Prema nezvaničnim informacijama, u NP su i pre Vučićevog oglašavanja neke osnovne škole otkazale ranije najavljen dolazak na predstave.

Premijera predstave “Dabogda te majka rodila” Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić Rigonat u Ateljeu 212 neće biti održana 13. marta, kako je prvobitno planirano, a ovo pozorište otkazalo je i sve predstave. Do daljeg neće raditi ni Srpsko narodno pozorište, kao ni Jugoslovenska kinoteka, koja je otkazala sve projekcije filmova u salama u Uzun Mirkovoj 1 i Kosovskoj 11 na neodređen rok. Sve pomenute ustanove nude mogućnost gledaocima da kupljene ulaznice za planirane događaje mogu da vrate na biletarnice.

Narodni muzej Srbije od danas će, u skladu sa preporukama Vlade Srbije, odložiti redovne programe za posetioce i predavače, grupne posete, radionice i koncerte, ali će biti i dalje otvoren za individualne posete.

Sve najavljene pozorišne predstave u Narodnom pozorištu Timočke Кrajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru, kao i bioskopske projekcije u Centru za kulturu u Кotlujevcu takođe se otkazuju.

Otkazana premijera filma „Hotel Beograd“

Poštujući odluku vlade, odložena je do daljeg i premijera filma “Hotel Beograd”, ruska produkcija u kojoj glavnu ulogu igra Miloš Biković. Film će ipak biti na repertoarima bioskopa, koji će projekcije prilagoditi preporukama. “Sa      ciljem odgovornog ponašanja, glumačka i autorska ekipa, organizovaće svečane projekcije i posete gradovima u Srbiji i dijaspori, kada se za to ispune uslovi”, saopštili su distributeri. Bioskopi Cineplexx ograničili su broj ljudi u salama, a svi veći događaji koji su planirani u ovom prostoru otkazani su do daljeg.

Bend Orthodox Celts neće svirati za Dan Svetog Patrika

Zbog novih mera Vlade otkazan je i koncert benda Orthodox Celts, planiran za Dan Svetog Patrika 17. marta. Elektropop duo Nipplepeople odložio je sve datume svoje regionalne „Softcore“ turneje, u okviru koje su ih očekivali koncerti 20. marta u Domu omladine Beograda, 21. marta u „Čaurnici“ u Kragujevcu i 26. marta u Domu kulture u Novom Sadu. Novi datumi Nipplepeople koncerata su 4. jun Dom kulture u Novom Sadu i 5. jun „Amerikana“ Dom omladine Beograda, dok će datum koncerta u Kragujevcu biti određen naknadno.

Otkazani koncerti Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija otkazala je danas nastupe u narednom periodu zbog zabrane javnih skupova u zatvorenim prostorima i dodatnih mera opreza usled širenja novog korona virusa, koje je proglasila Vlada Srbije.

Otkazani su koncerti 12. i 13. marta na Kolarcu sa dirigentom Markusom Bošom i violončelistom Kijanom Soltanijem, kao i nastupi za decu školskog uzrasta, koji su planirani od 18 do 27. marta, navedeno je u saopštenju.

Za sve dalje koncerte, Beogradska filharmonija pratiće uputstva i preporuke nadležnih institucija, a sve informacije biće blagovremeno objavljene, navedeno je u saopštenju tog orkestra.

Odloženo uručenje nagrade Meša Selimović

Svečano uručenje književne nagrade „Meša Selimović“, koju dodeljuju „Večernje novosti“, odloženo je, saopštila je danas kompanija Novosti.

Uručenje nagrada bilo je zakazano za ponedeljak, 16. mart, u „Narodnom pozorištu“.

O novom terminu održavanja javnost će biti obaveštena naknadno, navedeno je u saopštenju.

Otkazani programi u Narodnoj biblioteci Srbije, a broj čitalaca ograničen

Narodna biblioteka Srbije saopštila je danas da se do daljeg otkazuju svi programi u toj ustanovi, a broj čitalaca se ograničava zbog korona virusa.

Maksimalan broj korisnika u čitaonicama ograničen je do 100 osoba, u skladu sa preporukom Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju.

Narodna biblioteka Srbije je pozvala korisnike i da se, ukoliko su im potrebne usluge i građa te ustanove, obratite na imejl adrese sladjana.stojakovic@nb.rs i pitajtebibliotekara@nb.rs.

Otkazan Beogradski maraton

Kako je danas saopšteno iz Gradske uprave, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da 33. Beogradski maraton neće biti održan u aprilu zbog proglašene pandemije korona virusa.

Maraton je trebalo da bude održan 26. aprila, umesto toga biće održan 18. oktobra, saopštili su danas organizatori.

U Pomoravlju nema korona virusa, odložene manifestacije

U Pomoravskom okrugu su zbog preporuka Vlade Srbije zbog korona virusa odložene sve manifestacije u zatvorenom prostoru sa mnogo ljudi.

Kako je potvrdio direktor Kultrurnog centra u Jagodini Nebojša Petrović, 49. pozorišni festival „Dani komedije“, koji je trebalo da bude održan od 20. do 27. marta, odložen je.

Novi termin održavanja festivala biće određen nakon konsultacija sa pozorištima Srbije.

U Ćupriji je odložen Regionalni sajam obrazovanja koji je trebalo da bude održan juče i danas, a u Paraćinu Sajam pčelarstva i meda, kao i Rok fest.

Takmičenje u ABA ligi je prekinuto do daljeg.

Šta je sve otkazano u svetu

Prekinuta sezona u NBA ligi zbog korona virusa

Uprava NBA lige prekinula je u noći između srede i četvrtka sezonu zbog epidemije korona virusa.

Utakmica Jute i Oklahome trebalo je noćas da se odigra, ali je otkazana pošto je igrač Jute Rudi Gober zaražen novim virusom. Nekoliko minuta posle te objave odlučeno je da se prekine sezona najjače košarkaške lige sveta.

Evroliga privremeno prekinula takmičenja

Uprava košarkaške Evrolige privremeno je danas prekinula takmičenja u Evroligi i Evrokupu zbog pandemije korona virusa.

Kako se navodi na sajtu, odluka je doneta zbog nemogućnosti da se održi regularnost takmičenja, zbog povećanog rizika svih učesnika, ograničenja putovanja po Evropi i različitih preporuka zdravstvenih vlasti koje mogu pomoći u srečavanju virusa.

„Zbog svega toga nemoguće je održati regularnost takmičenja. Evroliga je u dogovoru sa svim klubovima odlučila da privremeno prekine takmičenja u Evroligi, Evrokupu i juniorskoj Evroligi“, piše u saopštenju.

Evroliga će pažljivo pratiti dalji razvoj događaja kako bi proverila da li dozvoljavaju promenu odluke o suspenziji.

Odloženi mečevi Fed kupa

Mečevi Fed kupa odloženi su do daljeg zbog epidemije korona virusa, saopštila je danas Međunarodna teniska federacija (ITF).

Fed kup mečevi trebalo je da se igraju u aprilu, uključujući i duel Srbije i Kanade na domaćem terenu, 17. i 18. aprila.

Odložen je i premijerni format finala Svetske grupe Fed kupa koji je trebalo da se igra od 14. do 19. aprila u dvorani „Laslo Pap“u Budimpešti, a novi termini biće saopšteni na vreme.

Danska fudbalska liga prekinuta najmanje na dve nedelje

Utakmice u prvoj i drugoj fudbalskoj ligi Danske neće se igrati najmanje dve nedelje zbog širenja korona virusa.

Fudbalska liga donela je odluku dan nakon što je danska vlada proglasila posebne mere. U toj skandinavskoj zemlji do sada je potvrdjeno 514 slučajeva korona virusa.

„Analiziraćemo šta to tačno znači vezano za organizaciju predstojećih takmičenja“, rekao je direktor danske lige Klaus Tomsen.

On je dodao da će u dogledno vreme liga objaviti detalje o odloženim utakmicama i ostatku sezone.

U Švajcarskoj se u martu neće igrati fudbal, a Bazel naredne nedelje neće moći da bude domaćin Ajntrahtu u revanš utakmici osmine finala Lige Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari