Želimir Žilnik, avangarda koja se ne predaje: Simpozijum o delu velikog filmskog autora na Institutu Hariman u Njujorku 1Foto Peter Roehsler

Jedan od naših najcenjenijih filmskih stvaralaca u svetu, koji je ostvario artistički, moralni i politički kontinuitet bez premca u svom istorijskom kontekstu, tema je međunarodnog  simpozijuma simbolično naslovljenog „Avangarda se ne predaje: Filmovi Želimira Žilnika“ („The Avant-Garde Does Not Surrender: Cinema of Želimir Žilnik“), koji će se održati 4. novembra na Institutu Hariman pri Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Kako se u najavi za ovaj program ističe na sajtu Hariman Instituta, Žilnik je još od šezdesetih godina deo avangarde društveno i politički angažovanog filma u Evropi, beskompromisni, nezavisni filmski autor čija su ostvarenja svojevrsna platforma koja daje glas ljudima sa margine, pojedincima i grupama.

Žilnik je svojim angažmanom uspeo da transformiše film, glavni protoganosti njegovih ostvarenja uvek su ljudi izopšteni od društva, žrtve sistema u potrazi za pravdom, siromašni radnici, beskućnici, emigranti, pripadnici LGBT , politički disidenti…, navodi se između ostalog u ovoj najavi.

Želimir Žilnik, avangarda koja se ne predaje: Simpozijum o delu velikog filmskog autora na Institutu Hariman u Njujorku 2
Foto promo Conference Harriman

O autoru čija dela mogu da se podvedu pod tri reči – subverzivnost, sloboda, čovek, koja više od pola veka provociraju svet i osvetljavaju teške ljudske sudbine, govoriće učesnici konferencije Tatjana Aleksić, Petra Belc,Vladislav Beronja, Greg de Cuir Jr., Amir Husak, Ana Janevski, Dijana Jelača, Nataša Kovačević, Pavle Levi, Dušan Radunović, Jasmina Tumbas.

Na ovom visokom njujorškom skupu o svojim filmovima i radu govoriće i sam Želimir Žilnik.

Institut Hariman pri Univerzitetu Kolumbija je jedan od vodećih svetskih akademskih institucija za proučavanje Rusije, Evroazije i Istočne i Centralne Evrope, a organizator skupa posvećenog Žilniku je Aleksandar Bošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari