„Žena veže rep“, hrabra priča o poziciji žene u svim vremenima: Mariji Rakočević uručena nagrada Hartefakta za najbolju angažovanu dramu 1Foto promo Dragana Udovičić/Hartefakt

Pobednici 12. Hartefaktovog regionalnog konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst, Mariji Rakočević iz Kragujevca, svečano je uručena nagrada za komad “Žena veže rep”, koji se izdvojio ne samo temom diskriminacije i nasilja nad ženama u savremenom svetu, već i otvorenom formom koja dopušta najrazličitija scenska iščitavanja i učitavanja.

Kako je saopštio žiri – Dubravka Vrgoč (predsednica), Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović, inovativnost ovog dramskog rukopisa je upravo u  njegovoj koncepcijskoj provokativnosti.

„S druge strane, ovaj tekst upravo zbog svog izravnog dijaloga sa svetom u kojem žene još uvek traže svoje ravnopravno mesto, čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Jer bolna tema o kojoj autorica ove drame govori po mnogo čemu savremena, na žalost je prepoznatljiva i na ovim našim prostorima”, istaknuto je u obrazloženju za nagradu.

„Žena veže rep“, hrabra priča o poziciji žene u svim vremenima: Mariji Rakočević uručena nagrada Hartefakta za najbolju angažovanu dramu 2
Foto: promo Vesna Lalić

Prema rečima dramaturškinje Dubravke Vrgoč (nedavno izabrane upravnice Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci), svaka prava drama proizilazi iz svog vremena.

– Bilo je teško odabrati najbolji tekst, a ja sam sretna da smo odabrale ovaj „Žena veže rep“, jer on ne samo sadržajem već i formom prelazi granice uobičajenog i očekivanog. Mislim da je reč o hrabrom tekstu, koji govori o opoziciji žene u svim vremenima, u ovom sadašnjem, kao i prošlom, i u Iraku, i u Srbiji i u Hrvatskoj – izjavila je predsednica žirija.

Kako je istakla pobednica konkursa Marija Rakočević, nagrada Hartefakta je velika čast i veliko iznenađenje da je baš njen tekst pobedio, s obzirom na broj prijavljenih drama iz celog regiona.

– Mislim da je sloboda glavni podstrek za pisanje. Moja drama predstvalja život žene u trinaest odabranih slika: od devojčice do devojke i žene. Opisala sam neke situacije sa kojima se srećemo i mislim da ne postoji žena koja ne može barem sa nekim delom da se identifikuje – izjavila je Marija Rakočević.

„Žena veže rep“, hrabra priča o poziciji žene u svim vremenima: Mariji Rakočević uručena nagrada Hartefakta za najbolju angažovanu dramu 3
Foto: promo Vesna Lalić

Pored drame koja je pobedila, prema rečima Biljane Srbljanović, izdvojili su se i tekstovi „Migrantkinje“ Aleksandre Glovacki, i „Jurija Gagarina 69“ Sare Radojković, koji su bili u najužem izboru za nagradu.

– Posle godinu i po dana od kad je otvorena Hartefakt kuća počinjemo da pravimo okvire našeg pozorišnog projekta – Hartefakt drame. Koncentrišemo se još više na savremenu dramaturguju, ne samo kroz konkurs ili predstave koje ovde igramo s velikim uspehom, poput „Klimaksa“, „Prsta“, „Našeg sina“, „Bilo bi šteta da biljke krepaju“ ili „Pre nego što počnemo“, već i saradnju s Kreativnom Evropom, u okviru koje ćemo vršiti razmenu, edukaciju naših novih, dolazećih pisaca. Radićemo na tome da novi i mladi dramski pisci budu prevođeni u inostranstvu – najavila je Srbljanović.

Po uručenju nagrade održano je scensko čitanje pobedničkog teksta „Žena veže rep“ u režiji Tara Mitrović, i izvođenju Natalije Stepanović i Svetozara Cvetkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari