„Žene DADE“ u Muzeju savremene umetnosti 1Foto: Una Škandro

Pozorišna instalacija „Žene DADE – Jedna moguća izložba“ u izvođenju DAH Teatra International održaće se u četvrtak 22. februara s početkom u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti na Ušću u delu izložbe “Sekvence” gde su predstavljene istorijske avangarde.

Režiju i koncept instalacije potpisuje Dijana Milošević, likove tumače Evgenija Eškina Kovačević, Aleksandra Jelić, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović i Ivan Nikolić, muzička podrška su Ljubica Damčević i Uglješa Majdevac, a scenografiju za performans je izradio umetnik Neša Paripović.

Predstava je omaž umetnicama dadaizma koje su učestvovale u kreativnom otporu ovog pokreta jednako kao i njihove muške kolege, ali njihov doprinos nije u potpunosti prepoznat. Da li se od tada do danas nešto promenilo u vezi sa zastupljenošću umetnica, kolika je naša odgovornost, ali i da li mi danas „delamo i najmanje moguće da bismo zavrteli svet u drugom pravcu“, neka su od pitanja koja postavlja ova predstava.

Umetnički pravac Dadaizam je začet uoči Prvog svetskog rata iz potrebe umetnika da se suprotstave sukobima, nasilju i drugim problemima koje su u tom trenutku zadesile čovečanstvo. To je pokret koji nije imao vlastiti program, već se borio protiv bilo kakvog programa i negirao do tada uspostavljene vrednosti u umetnosti. Jedini program dadaizma bio je da ne postoji nikakav program i upravo je taj smeo stav dao pokretu eksplozivnu i eklektičnu moć, koja se širila u svim pravcima, oslobođena od estetskih i društvenih ograničenja. Dadaizam kao umetnički pokret posebno nam se obraća danas kada, na žalost, vidimo toliko sličnosti sa vremenom u kojem je nastao.
Umetnice dadaizma su stvarale zajedno sa svojim kolegama i uspostavile su po prvi put neke umetničke forme Hana Hoh je zaslužna za razvoj kolaža i fotomontaže u 20.veku . Emi Henings je zajedno sa Hugom Balom osnovala Kabare Volter u Cirihu, ali se u istorijama umetnosti ona ne pominje kao neko ko je postavio temelj ovom umetničkom pravcu. Žene dade su pomerale granice slobode u svim oblastima, ne samo u umetnosti. Ipak, njihova imena se još uvek najčešće spominju u odnosu na njihove funkcije kao ljubavnice, žene, sestre.

U ovom trenutku, ova tema je važna i za naše društvo, jer je neophodno stvoriti prostor za još veću vidljivost umetnica na srpskoj umetničkoj sceni, koje svojom umetnošću i radom dorpinose razvoju i vidljivosti naše kulture, ali su one same nevidljive i neprepoznate od strane našeg društva. Poput umetnika dadaizma koji su bežali od Prvog svetskog rata u Cirih ili poput današnjih migranata, koji u čamcima putuju ka parčetu zemlje koje bi mogli nazvati svojim, likovi u predstavi putuju, a njihovi koferi se pretvaraju u čamce koji su istovremeno i njihovi domovi– jedina imovina koju poseduju na ovom svetu koji je postao nepodnošljiv. Ova pozorišna instalacija služi se jezikom muzike, pokreta i poezije na više jezika – srpskom, engleskom, ruskom, rumunskom, francuskom i nemačkom – koja, kao i sam dadaizam svojom ekcesnošću uživa u kršenju pravila.”, poručuju iz DAH Teatra.
Cena karte za predstavu “Žene DADE – Jedna moguća izložba“” iznosi 600 dinara i može se kupiti na dan izvođenja u Muzeju savremene umetnosti od 18 časova. Uz kupljenu kartu za predstavu ulaznica u Muzej je besplatna. Broj mesta je ograničen. Karte se mogu rezervisati putem mejla
[email protected].

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari