"Žene iz Troje" 24. juna u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici 1

Nebojša Bradić potpisuje režiju predstave „Žene iz Troje“ rađene u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru i udruženja „Dunav fest“, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Predstava će premijerno biti izvedena u ponedeljak, 24. juna, u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici, a dan kasnije predstava će biti odigrana u Zvečanu.

Zaječarska publika videće „Žene iz Troje“ na Antika festu, krajem avgusta na Romulijani, kažu u teatru u Zaječaru. Objašnjavajući da je ova predstava priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke, kao i da su „Žene iz Troje“ elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum, reditelj Bradić navodi i da je svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

-Savremene Troje se nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog Istoka svedoče o ravnodušnosti koju zapadni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni gnev zbog gubitka najbližih. Oni, koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik. Adaptiranjem Evripidovog teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da ukažemo da se radnja drame može događati svuda i u svakom vremenu. Time impliciramo da, u cikličnom odvijanju istorije, događaji drame mogu da se ponove u antičkoj Grčkoj, Drugom svetskom ratu, u Bosni, Кosovu, Iraku ili Siriji, a potencijalno ponovo u budućnosti – pojašnjava reditelj Nebojša Bradić.

Autorsku ekipu osim Nebojše Bradića koji je pored režije, na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, čine i kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, dok su se za scenski pokret i govor pobrinuli Vera Obradović i Vlado Kerošević. Uloge tumače glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević ,Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Irena Stanković , Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

„Žene iz Troje“, kako navode u zaječarskom teatru, biće igrane na prestižnim letnjim festivalima i videće je publika na Viminacijum festu, Novom Tvrđava Teatru, Teatru u tvrđavi i Nišvil Teatarskom Festivalu i Antika festu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari