„Žene slikari 2018„ Majdanpek 1

Asocijacija za Majdanpek rudarski grad, ali brend Majdanpeka nisu samo bakar i zlato, već i izložba „Žene slikari“ koja je od 2003. godine prešla put od lokalne priredbe do međunarodne manifestacije ženskog slikarstva.

Budući da su učesnice isključivo žene, po koncepciji ova je izložba jedinstvena u svetu, a da je već zauzela svoje mesto u kulturnim dešavanjima svojim učešćem svake godine potvrđuju umetnice iz zemlje i sveta. Za XVI izložbu „Žene slikari“ ove se godine prijavilo 106 umetnica iz Meksika, Hrvatske, Holandije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije, konkurišući sa 174 umetnička rada, a stručni žiri koji su činili master primenjenog vajarstva Sara Nikolić, akademski vajar i dizajner Veselin Pejčić i akademski slikar Ljubomir Filipović, odlučio je jednoglasno da ove godine ne bude dodeljena Gran pri, Velika nagrada izložbe.

U svakoj od pet izložbenih kategorija dodeljena je po jedna prva nagrada. Josipa Križanović, slikarka iz Subotice dobitnica je prve nagarde za slikarstvo za ulje na platnu „Drvo“. Diplomirana grafičarka iz Raške Snežana Premović nagrađena je za crtež „Raspeće“, a u kategoriji grafika prvonagrađena je Anita Jovnović Radosavljević, mr umetnosti iz oblasti grafike iz Velike Plane za rad „Morning reflection“. Prva nagrada za skulpturu otišla je u ruke Darije Stipanić, profesorke likovne kulture iz Rijeke (Hrvatska) za rad „Krivo je more“ iz serije Stine potrošilo je more, dok je dr primenjenih umetnosti Miljana Radenković,asistent na FU u Nišu dobila prvu nagradu u kategoriji digital art za rad „Sloboda govora“. Stručni žiri je pohvalama nagradio Rumijanu Jotovu, vizuelnu umetnicu iz Holandije za rad „Evening“, Vesnu Milunović, akademsku slikarku iz Beograda za rad „U zagrljaju“ i Jelenu Kostić, profesorku likovne kulture za rad „Samovanje“. Umetnicama su priznanja uručena na svečanom otvaranju XVI Međunarodne izložbe „Žene slikari 2018“ koja će za posete biti otvorena narednih mesec dana.

U minulih deceniju i po na ovoj izložbi učestvovalo je preko 2,5 hiljade umetnica iz 20 zemalja i rame uz rame sa akademski obrazovanim umetnicama, na ovoj međunarodnoj smotri ženskog slikarstva nastupale su i žene kojima likovni izraz nije osnovni poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari