Žene u fokusu svetske muzike 1Foto: promo

Nakon prošlogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom, prestonički World Music festival se vraća na scenu. Novo, deveto izdanje festivala Todo Mundo obuhvatiće, između 25. i 28. septembra, šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju. Organizator je Udruženje Ring-Ring, aprogrami se održavaju u Klubu DIM, od 20 sati.

Festival neretko krase vezivna nit ili tema, koja pojedinačnom izdanju daje upečatljivo obeležje. Među dosadašnjim temama našle su se: Afrika, Turska, Balkan, Mađarska… Podalje od jasnih geografskih odrednica, ovoga puta je za vezivnu nit festivala odabrana žena. Želja organizatora i selektora jeste da se naglase i u prvi plan stave kreativna snagu i moć žena u muzičkom svetu, preciznije – World Music svetu, s obzirom na žanrovsku opredeljenost festivala. Glavni, muzički deo programa čine nastupi umetnika i sastava iz Mađarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Austrije i Srbije. Prvo veče otvoriće domaći ženski a cappella trio Roђenice, čije članice dolaze iz Novog Sada i Beograda. NJihov zvuk je drevan, ali su stav i scenska pojava ovih mladih pevačica moderni i savremeni, što je dodatno podržano pratećim multimedijalnim sadržajem.

Snagu ženskog glasa, u nastavku prve večeri, predstaviće i Folk trio Monike Lakatoš iz Mađarske. Monika je romska pevačica, pripadnica zajednice Vlaških Roma, čije nasleđe posvećeno neguje. Krasi je fascinantan glas specifične boje i vibrata, te izražajnost sazdana na velikim dinamičkim amplitudama i kombinaciji sete i borbenosti. Na koncertu u Beogradu, Monikin glas će biti podržan gitarom i udaraljkama.

Drugo veče otvara grčka sviračica na kanunu, kompozitorka i improvizatorka Sofija Labropulu. U njenoj umetnosti stapaju se nasleđa Grčke i Mediterana, klasične otomanske, srednjovekovne, eksperimentalne i savremene muzike. Specijalna gošća na Sofijinom koncertu biće Tijana Stanković, pevačica i violinistkinja iz Beograda. Veče će zaokružiti Marija Macota, jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj World Music sceni. Na koncertu u Beogradu, u pratnji harmonikaša Antonina de Luke, Marija će razgaliti posetioce šarmom i ritmikom italijanskog juga.

Nakon slobodnog dana, u utorak, 28. septembra, publika će slušati sveži projekat makedonskog umetnika Doriana Jovanovića (ud), nastao u saradnji sa pevačicom Dobrilom Grašeskom. Dobrila & Dorian duo je u julu objavio album Apocryph, sačinjen od izvornih makedonskih pesama u jednostavnoj, upečatljivoj, neodoljivoj obradi. Dorian će biti uručena nagrada Vojin Mališa Draškoci za 2021. Deveti festival zaokružiće Jelena Popržan, istaknuta umetnica iz Austrije, rodom iz Srbije. Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka, svestrana je muzička ličnost, uvek sklona preispitivanju, otkrivanju, promenama… I Jelena je dobitnica nagrade Vojin Mališa Draškoci, za 2020.

Glavnom temom festivala – ženskim doprinosom u muzici – bavi se i međunarodna konferencija Žene u world music svetu – umetnice, menadžerke, novinarke…, koja se održava u Galerijskom prostoru Radio Beograda, 25. septembra u 11 sati. Istog dana u Galeriji Kula biće otvorena izložba fotografija slovenačkog autora Janeza Marolta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari