Italijanski reditelj Nani Moreti je predsednik žirija 65. Kanskog filmskog festivala, i predvodiće devetočlani panel u kojem su i glumci Juen Mekgregor i Dajan Kruger, reditelji Aleksander Pejn i Raul Pek i modni dizajner Žan-Pol Gotje.


Dobitnik Zlatne palme 2006. godine za film „Soba moga sina“ voleo bi da se izbor pobednika obavi kao u starim danima – kada je sastanak žirija pomalo nalikovao izboru novog pape, što je i tema njegovog poslednjeg filma „Imamo papu“. Moreti je, inače, veteran Kana pošto je do sada imao šest svojih ostvarenja na ovom prestižnom festivalu.

Članovi žirija će, tokom 11 dana, ocenjivati 22 filma i izabrati pobednika. Oni su već naglasili kako su u Kan došli bez predrasuda, a Mekgregor ističe kako čak nije ni pročitao listu kandidata za Zlatnu palmu, sve dok nije doputovao u Kan. Gotje, koji je dizajnirao kostime za filmove Luka Besona i Pedra Almodovara, kaže da će tražiti „film koji pokreće stvarnu emociju, i iznenađenje“, te da se neće fokusirati samo na stil. „Ako me film stvarno dotakne i pokrene, onda to nije samo pitanje estetike“, kaže on.

Pejn, koji sebe opisuje kao velikog ljubitelja filmova, kaže da će pokušati da svakom filmu pristupi kao da „nikada nije video film u svom životu“.

Po svemu sudeći, žiri neće imati lak posao ove godine pošto će u konkurenciji za nagradu biti dela ranijih pobednika u Kanu, kao što su Mihael Haneke, Ken Louč i Abas Kiarostami, ali i mladih američkih reditelja kao što su Džef Nikols i Li Danijels.

Na startu komedija i kamila

Kan – Kanski festival je otvorila američka komedija „Moonrise Kingdom“, Ves Anderosnova priča o detinjstvu i ljubavi, koja se bavi 12-godišnjacima koji se zaljube i pobegnu zajedno od kuće. Dirljiva priča smeštena u 1965. godine, na obalu Nove Engleske, izmamila je salve smeha i topao aplauz na projekciji za novinare, upriličene pre zvanične premijere. U isto vreme britanski komičar Saša Baron Koen je izazvao haos na Kroazeti, gde je jahao kamilu predstavljajući svoj alter ego: Generala Aladina, severno-afričkog diktatora. Sve je to privuklo brojne fotografe i kamermane, što je tipično za ovakve „promocije“ u Kanu, po čemu je festival i postao čuven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari