"Zlatarfest" u Novoj Varoši od 25.do 28.jula 1Foto: Danas

U Turističkoj organizaciji i Opštinskoj upravi intenzivirane su pripreme za sedmi po redu „Zlatarfest“ koji će u Novoj Varoši biti održan od 25. do 28.jula.

U okviru manifestacije, ustanovljene u cilju promocije potencijala zlatarskog kraja, biće objedinjeni najznačajniji lokalni turistički događaji, a festival će obeležiti do sada najbogatiji muzičko-zabavni program uz učešće poznatoh estradnih ličnosti i lokalnih izvođača. Posetioci će imati priliku i da uživaju u raznovrsnim kulturnim i sportskim sadržajima.

Okosnicu događaja turističkog karaktera činiće nekoliko manifestacija : „Zlatarska regata“, „Zlatne ruke Zlatara“ i „Najbolja zlatarska čorba“.

Prodajna izložba rukotvorina, starih zanata, pčelinjih i drugih proizvoda, poznata kao Zlatne ruke Zlatara (14-ta po redu), kako najavljuju organizatori, biće upriličena na donjem platou gradskog Trga i posetiocima će biti dostupna tokom sva tri dana tradicionalnog festivala.

Gosti i meštani će subotu 27.jula imati priliku da uživaju u splavarenju Zlatarskim jezerom. Početak je okvirno planiran za oko 10 sati na Kokinom Brodu, gde će istog dana, nakon regate, biti organizovano i četvrto po redu takmičenje u spravljanju najbolje zlatarske riblje čorbe.

Kulturni segment „Zlatarfesta“ obeležiće deveti Sabor pevanja iz vika, koji će ove godine biti održan u petak 26.jula (mala pozornica kod Doma kulture, početak oko 17 sati), i 7.Smotra folklornih ansambala, zakazana za četvrtak 25.jula (defile glavnim gradskim ulicama u 18 sati i koncert nakon šetnje uz učešće više od 300 igrača iz Nove Varoši i okoline).

„U fokusu muzičkog programa, koncipiranog u skladu sa različitom ukusima publike, biće nastupi i koncerti poznatih estradnih umetnika koji će se tokom sve tri festivalske večeri održavati na dosada najvećoj pozornici na centralnom platou gradskog Trga“, najavljuje direktor ovdašnje Turističke organizacije Branko Pucarević.

„Tako će u četvrtak 25.jula, posetioce zabavljati čitava plejada velikana narodne muzike, među kojima su i Lepa Lukić, Nada Topčagić, Topalko, Branka Sovrlić i mnogi drugi. Svi oni nastupiće u direktnom televizijskom prenosu u okviru muzičkog karavana RTS „60 najlepših narodnih pesama“. Nova Varoš ima tu privilegiju da bude na spisku svega desetak opština u Srbiji u kojima će ovaj program realizovati. Pravi spektakl očekuje nas sledeće večeri, u petak 26.jula, za kada je zakazan veliki koncert estradne dive Dragane Mirković. Subota 27.jul je rezervisana za poklonike rok i pop zvuka, a gosti su Đorđe David i užički bend „Arhivska zabava““, dodaje Pucarević.

U Turističkoj organizaciji očekuju da će bogati i raznovrsni sadržaji tokom festivalskih dana privući dosada rekordan broj posetilaca i gostiju.

„U svakom slučaju očekujemo odličnu zabavu i druženje, kao i dostojnu promociju našeg kraja što i jeste cilj manifestacije. U uslovima opšte besparice uspeli smo da sa relativno malim budžetom od oko 2,5 miliona dinara koncipiramo kvalitetan program i dovedemo što više renomiranih muzičkih izvođača“, ističe Pucarević.

Tokom „Zlatarfesta“ ni ljubitelji sporta neće ostati uskraćeni. Memorijalni turniri u košarci, kup Zlatara u obaranju ruke, igre bez granica, odbojka na pesku samo su neki od brojnih sportskih sadržaja, koji će se održavati na različitim lokacijama i borilištima u samom gradu i van njega.

Zvanično otvaranje

Festivalski dani će, inače, zvanično biti otvoreni u četvrtak 25.jula u 20 sati na gradskom Trgu, uz vatromet, bogat muzički program i obraćanje predstavnika Ministarstva turizma, lokalne samouprave i TO „Zlatar“, koja je nosilac svih organizacionih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari