Zoran Radmilović je kao kometa koja se pojavi jednom u šezdeset i kusur godina 1Foto: J. B. K.

Glumac Zoran Radmilović obeležio je drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom, ostavivši neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografiji. Njemu, glumčini, posvećen je dokumentarni film „Glumčina“ rađen u produkciji „Siti grupe“ iz Niša.

Režirao ga je Vladimir Ristić, saradnik na scenariju bio Milan Caci Mihailović, a koproducent Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“  iz Zaječara.

Film kojim su zatvoreni ovogodišnji Filmski susreti u Nišu, a pre par dana prikazan je u Ateljeu 212, sinoć je imao svoju premijeru u Zaječaru, Radmilovićevom rodnom gradu.  „Glumčina“  je u Zaječarcima probudio sećanja protkana emocijama.

Film je mozaičnog tipa. Jedna linija prati svedočanstva Milana Cacija Mihailovića na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjuavljenih priča. „Glumčina“ sadrži i svedočanstva glumaca, reditelja, ljudi koji su sa Radmilovićem godinama sarađivali u pozorištu, filmu – Aljoša Vučković, Svetlana Bojković, Zdravko Šotra, Goran Marković, Seka Sablić…Prilikom snimanja filma, prema rečima reditelja Ristića, veliki oslonac bio je arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana Radmilovića i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije.

– Sve ono što smo umeli i znali da kažemo rekli smo za ovaj film koji će, nadam se, ostati da živi mnogo dugo i posle svih nas  rekao je  sinoć Milan Caci Mihailović.

Reditelj Vladimir Ristić, producent Oliver Paunović i saradnik na scenariju Milan Caci Mihailović su za doprinos u izradi filma i promociji Zaječara i zaječarskog tetara nagrađeni.

Priznanja je uručio direktor pozorišta u Zaječaru Vladimir Đuričić, podsećajući da je povodom 35. godina od smrti Radmilovića Milan Caci Mihailović na molbu zaječarskog teatra, u okviru edicije „Uspomenar“ uradio knjigu posvećenu Zoranu.

– Krenuli smo i sa izradom predstave o Zoranu Radmiloviću, ali je Ivan Bekjarev  nažalost preminuo. Producent Oliver Paunović je došao sa odličnom idejom da uradimo i film o Zoranu, pročitavši knjigu „Uspomenar 4- Čarobnjak Radmilović“ autora Milana Cacija Mihailovića. Ja mu na tome zahvaljujem jer je film odličan i ima dug i uspešan put. Zatvorio je filmske susrete u Nišu, bio u još nekoliko gradova, prošle nedelje u Ateljeu 212 i koliko čujem, biće i u Americi  i ko zna gde – kazao je Vladimir Đuričić.

Producent filma Oliver Paunović je naglasio da mu ovo priznanje mnogo znači:

– Mogu da kažem Zoran Radmilović opet živi i živeće večno. Hvala mojim kolegama, prijateljima koji su radili na ovom filmu. Veliko hvala Milanu Caciju Mihailoviću, jer da nije njega ne bi bilo ni ovog filma. Hvala reditelju Vladimiru Ristiću što je stvarno odradio jedan fenomenalan film. Hvala Zaječaru, zaječarskom pozorištu, ali još jednom najveće i veliko hvala glumčini Zoranu Radmiloviću – istakao je Paunović.

– Drage Zaječarke i Zaječarci, velika je čast da budemo ovde pred vama večeras Zoran Radmilović je kao kometa koja se pojavi jednom u šezdeset i kusur godina. Živi bili. Vidimo se u nekom novom filmu – kazao je obraćajući se publici reditelj Vladimir Ristić.

Dokumentarni film „Glumčina“ prikazan je u okviru pratećih programa 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ koji zvanično počinje večeras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari