Zoranov brk sjajnom Andriji Kuzmanoviću 1Foto Tatjana Galić Zetović

Bezvremena priča o prijateljstvu, ljubavi, snovima i teškim vremenima. Potrena i nostaligična priča o životu koja je mogla da bude smeštena u bilo koje vreme i bilo koji prostor.

Oživeli je mladi, talentovani glumci, sa neverovatnom sposobnošću da se transformišu i preskoče decenije i hiljade kilometara. Ovako bi u par rečenica mogla da se okarketeriše Osama – kasaba u Njojorku Zvezdara teatra, poslednja takmičarska predstava na 28. Danima Zorana Radmilovića. Sa scene je isijavala energija mladih i fantastičnih glumaca, Jovana Jovanovića, Ive Ilinčić, Branka Jankovića, Isidore Simijonović i Amara Ćorovića, predvođena Andrijom Kuzmanovićem. Rizik da predstavu postavi bez glumačkih zvezda, na koji se odlučio reditelj Darko Bajić, ova šestorka je u potpunosti opravdala, što potvrđuje dugotrajni apluz kojim je zaječarska publika nagradila glumce za emotivno moćnu predstavu. Bez obzira što je deo njih na početku karijere, ono što su večeras prikazali ne zaostaje za glumačkim dostignućima koji su kad je Zvezdara teatar u pitanju već opšte mesto.

-Već neko vreme mogu da igram samo stvari koje volim. Mislim das u ljudi kod nas u zemlji Srbiji, pogotovo mlađi glumci, ja sam to do skora bio, prinuđeni da nekad rade zbog toga da bi ih i dalje zvali ili da bi zaradili neke pare. Znamo koliko se zarađuje ovde kod nas, mi nismo holivudki glumci ni evropska A ligha, ali po kvalitetu smo sve to, siguran sam. I mislim da nemaju neki luksuz da igraju samo ono što vole. Ja sam hvala Bogu, napunio 35 godina I sebi mogu da dozvolim tako nešto. I ovo je definitivno jedna od uloga u kojoj uživam i koliko god bio umoran I dolazio sa snimanja ili neke druge predstave ovoj se uvek radujemi kao da igram prvi put. – kazao je Andrija Kuzmanović koji je po odluci stručnog žirija dobio Zoranov brk za glumca večeri za maestralnog Pripovedača.

-Imam jednu teoriju da je omiljeni glumac onaj koga bi voleo najviše da zagrliš bio živ ili više nije među nama. A to je ovaj čovek čiju sam nagradu večeras dobio. Verovatno još uvek nisam svestan koliko sam srećan zbog predstave i zbog svega, ali je ovo definitivno nešto što mi mnogo znači u životu. – kazao je po dobijanju svog prvog Zoranovog brka Andrija Kuzmanović.

Dramski tekst Osama-kasaba u Njujorku, adaptacija je romana Vladimira Кecmanovića koji je prošle godine nagrađen kao najbolji originalni (praizvedbeni) tekst, Belgrade Edt Culture blog. Ovu živopisnu priču o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu, u pozorišnoj verziji glavni junak romana, kao harizmatični barmen, prepričava u svom njujorškom baru. Darko Bjić je uspešno oblikovao i vodio ovu pozorišnu priču, tako da je publika s nesmanjenom pažnjom gleda i oseća. Predstava je na momente urnebesno smešna, a ponegde ima tragičan prizvuk, tako da se može reći da je ovo ozbiljna tragikomedija sa primesama melodrame i društvene kritike. Osama – kasaba u Njujorku je predstava u kojoj se oseća da su svi učesnici dali sve od sebe i uspešno, timski izneli priču Vladimira Кecmanovića, koju su iz ugla gledaoca, neosetno lako, uspeli da prenesu na pozorišnu scenu. A najbolja preporuka za Osamu – kasabu u Njujorku je činjenica da je to predstava koja se može ponovo i ponovo gledati.

Večeras, 28. Dani Zorana Radmilovića se završavaju dodelom festivalskih priznanja. Dani Zorana Radmilovića su festival glumca i osim Zoranovog brka koji stručni žiri dodeljuje glumcu večeru, nagrada koja se priželjkuje u glumačkom svetu je nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu i ona će biti večeras biti dodeljena. Pored ove, večeras će biti dodeljena i Nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“, kao i nagrada publike za najbolju predstavu. U konkurenciji su Ko se boji Virdžinije Vulf? Teatra Ulysses zagreb i Beogradskog dramskog pozorišta, Dok nas smrt ne razdvoji Radionice integracije Beograd, Sjećaš li se Doli Bel Kamernog teatra 55 iz sarejeva, Petrijin venac Ateljea 212 iz Beograda, Predstava Hlameta u selu Mrduša Donja Narodnog pozorišta Republike Srpske i Osama – kasaba u Njujorku Zvezdare teatra. Glumački ansambl Kazališta Moruzgva iz Zagreba, u čast nagrađenih sutra veče će odigrati Brodolomke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari