Zrenjanin: Proglašeni pobednici književnog konkursa "Ulaznica 2022" 1Foto GNB Zrenjanin

Devetoro autora sa prostora ivše jugoslavije, među kojima i jedna Zrenjaninka, pobednici su književog konkursa „Ulaznica 2022“ koji organizuje Gradska narodna biblioteka u Zrenjaninu kao izdavač istoimenog časopisa.

Žiri u sastavu predsednik Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada, Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda, i Vladimir Arsenić, urednik časopisa,  prvu nagradu za poeziju dadelili su Milici Radojičić iz Nikšića, za prozu Mirjani Drljević iz Beograda a za esej Stefanu Mladonoviću iz Jagodine.

Kako je navedeno, na konkurs se odazvao veliki broj autorki i autora koji su poslali preko hiljadu radova.  Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije i iz drugih država u kojima žive sutori koji pišu bhsc jezikom.

„U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost kniževne scene“, naveo je predsednik žirija Alen Bešić.

Pobednici konkursa proglašeni su u tri kategorije, za poeziju, prozu i esej.

Druga nagrada za poeziju pripala je Katarini Savkov, Novi Sad a treća Maji Ručević, Zagreb.

Druga nagrada za prozu  pripala je Ireni Skopljak Barić, Vrbovec a treća Katarini Fiamengo Alispahić, Beograd.

Druga nagrada za esej pripala je Željku Miloviću, Bar a treća nagrada Kristini Todorović. Zrenjanin.

Radovi nagrađenih autora biće štampani u posebnom broju časopisa Ulaznica a nagrade uručene na svečanosti koju će tim povodom organizovati Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari