Zrenjanin: Slikarova vila spomenik kulture 1

Secesionističko zdanje u zrenjaninskom naselju Mala Amerika, vila bečkerečkog slikara impresioniste Jožefa Varkonja, utvrđena je za spomenik kulture, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Pored toga, u okviru zaštićene okoline spomenika nalazi se još jedna građevina koja poseduje arhitektonsku vrednost.

– Reč je o Hojdekovoj vili, nazvanoj po prvom vlasniku koja je izgrađena 1939. godine. Ova jednospratna vila skladnih proporcija projektovana je u stilu moderne. Projektovao ju je Bečkerečanin, Vajteršan Josif, građevinski preduzimač, koji je bio jedan od najplodnijih lokalnih projektanata tridesetih godina 20. veka u Velikom Bečkereku, objašnjava istoričar umetnosti Bojan Kojčić.

*Živu aktivnost zrenjaninskih zaštitara okupiraće i rad na očuvanju kuće dr Slavka Županskog, borca za srpsko pitanje u Austrougarskoj i velikog župana Torontalske županije. Objekat je Grad Zrenjanin krajem prošle godine otkupio, ne bi li ovde pod nadzorom Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture bio formiran muzejski depandans, odnosno spomen kuća posvećena liku i delu Županskog. Kako navode stručnjaci zrenjaninskog zavoda, ova kuća pored istorijske ima i arhitektonsku vrednost, jer je projekat njene rekonstrukcije izradio poznati arhitekta Dragiša Brašovan, autor novosadske Banovine, zgrade Bigza, Metropola i još mnogih značajnih zdanja u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari