Zrenjaninska biblioteka objavila knjigu "Uglednici troimenog grada" 1Foto GNB Zrenjanin

Gradska narodna bilioteka „Žarko Zrenjanin“ objavila je knjigu feljtona „Uglednici troimenog grada“ Zorana Slavića, pisca, kritičara, kulturnog radnika i nekadašnjeg novinara i urednika RTV.

Tekstovi su, kako objašnjava autor, prethodno izlazili u listu Zrenjanin, pod naslovom „Za bolju kulturu sećanja“.

„Ovaj serijal tekstova o boljem i preciznijem uvidu u zajedničku memoriju i prošlost grada, onu pozitivnu i inspirativnu, jeste i poziv za istraživanje, dopunjavanje, koegzistenciju ekumenizam i ponos. Na polzu nas svih. Polzu ali i odgovornost sadašnjih žitelja grada koji je u prošlosti bio poznat i priznat. U regiji, pokrajini, državi“, navodi autor.

Knjiga donosi portrete 150 značajnih ličnosti, koji su u prošlosti Zrenjanina, Petrovgrada i Bečkereka svojim delom presudno uticali na njegovo formiranje.

„Slavić na originalan način piše o lokalnoj zajednici. To čini, između ostalog, kroz biografske zapise o znamenitim sugrađanima. U prvom planu su čovek i njegova duša, pojmovi od kojih smo se, na žalost, otuđili u poslednje vreme“, konstatuje u predgvoru knjige Dalibor Bubnjević, glavni i odgvorni urednika lista Zrenjanin.

Knjiga „Uglednici troimenog grada“ govori u ljudima, vremenu i kulturološkim slojevima našeg grada u vremenskom rasponu od državnika i ratnika despota Stefana Lazarevića do književnog para Nenadić-Ursu, odnosno advokata i fudbalskog golmana Milana Vujina.

Knjigu su izdali GNB „Žarko Zrenjanin“ i NIP „Zrenjanin“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari