Zrenjaninski gimnazijalci oslikali mural "Interkulturalnost" na zidu škole 1Foto: Gimnazija Zrenjanin - Mural "Interkulturalnost"

Zrenjaninski gimnazijalci, uz pomoć profesorke Dušanke Đorđević, oslikali su i postavili plakat mural „Interkulturalnost“ na fiskulturnoj sali svoje škole.

U tom poslu pomogao je Klub roditelja, a autori izabranih radova su učenica Zrenjaninske gimnazije Nevena Savić i đak Tehničke škole iz Kikinde Nikola Belančić, jer je ova škola partner Zrenjanincima u likovnom projektu za srednjoškolce pod nazivom “Oslikavanje”.

Zato je identičan mural postavljen i u dvorištu Tehničke škole u Kikindi.

„Zbog epidemiološke situacije murali nisu oslikani bojama, kako je planirano, već su odabrane skice odštampane na ceradi. To je, donekle, umanjilo efekat neposrednog rada većeg broja učenika i slikara, koji bi vodili taj rad ali su zahvaljujući toj tehnologiji, idejne skice zadržale izvornu svežinu i neposredan rukopis autora“ – objašnjava profesorka Dušanka Đorđević.

U okviru projekta održana je likovna radionica na temu “Šta je mural”.

Otvorena je i “Mala galerija” u holu Zrenjaninske gimnazije, izložbom “Iskorak u budućnost” novosadskog fotografa Aleksandra Miškova,  uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

U procesu pripreme radionica i odabira radova učestvovali su zrenjaninski umetnici Predrag Lojanica, Boris Horvat, grafičar Flip i istoričarka umetnosti Ana Stanar.

Realizaciju projekta su podržali Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije, Klub učenika “Pikaso”, Fondacija za otvoreno društvo i Centar za obrazovne politike.

Zrenjaninski gimnazijalci oslikali mural "Interkulturalnost" na zidu škole 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari