KORNELIJE BATA KOVAČFoto: Stanislav Milojković

Zrenjanin je domaćin 10. Horskog festivala „Slobodan Bursać“ predstojećeg vikenda, kada će nastupiti više od dvadeset horskih sastava, a poslednje veče biće posvećeno kompozitoru Korneliju Bati Kovaču.

Festival će biti održan od petka, 2. juna, do nedelje, 4. juna, u zrenjaninskom Kulturnom centru.

Predviđeno je da nastupi 22 hora sa oko 700 izvođača, članova mešovitih, ženskih, muških i dečjih ansambala.

„Ove godine obeležavamo jubilej, deset godina festivala i trideset godina od smrti poznatog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća, po kojem je ovaj muzički festival i dobio ime. Kako bismo obeležili značajni festivalski jubilej, desetogodišnjicu postojanja, planirano je učešće skoro svih zrenjaninskih horova i gostujućih horova iz zemlje i inostranstva. Predviđeno je da nastupi 22 hora sa oko 700 izvođača, članova mešovitih, ženskih, muških i dečjih ansambala“, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Stojković, direktor festivala.

U petak, 2. juna otvaranje i početak festival zakazan je u 20 časova, dok će u subotu 3. juna, u okviru matinea, nastupiti dečiji horovi. Program nastupa dečjih horova počinje u 11 časova.

U večernjem terminu od 20 časova publiku pored vokalnih kvarteta i grupa očekuju se i nastupi mešovitih horova.

Završnica festivala održaće se u nedelju, 4. juna u 20 časova sa celovečernjim koncertom Kamernog hora “Odjek” iz Požarevca.

Koncert pod nazivom “Jedno prošlo doba” je posvećen kompozitoru Korneliju Bati Kovaču uz izvođenje brojnih autorovih numerama koje su stekle veliku popularnost, i za sva vremena obeležile regionalnu muzičku scenu.

Tokom festivala u Izložbenom salonu Kulturnog centra biće postavljena i retrospektivna izložba plakata koji su predstavljali festival i festivalske aktivnost tokom proteklih deset godina.

Izložba se organizuje pod nazivom “Deset godina iza nas”. Otvaranje postavke zakazano je za 2. jun u 19 časova.

Pre svake festivalske večeri biće emitovan i kratki dokumentarni film koji će predstaviti festival u proteklim godinama.

Festival horova „Slobodan Bursać“ organizuje se jer Zrenjanin ima dugu horsku tradiciju, a njegov naziv gvoori da je posvećen sećanju na profesora i dirigenta nekadašnjem hora „Josif Marinković“ Slobodana Bursaća u uspehe koji je ovaj hor nekada postizao.

Hora više nema, ali su tu zato njegovi nekadašnji članovi, koji nastavljaju tradiciju negovanja hroske muzike i kroz organizovanje ove manifetsacije.

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanin, a festival su pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine, Grad Zrenjanin i brojne kompanije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari