Zrenjaninskom horu “Koča Kolarov” status nematerijalnog kulturnog nasleđa 1privatna arhiva

Zrenjaninski hor “Koča Kolarov”, nakon obavljene redovne procedure Evropskog muzičkog saveta, stekao je status nematerijalnog nasleđa.

Osim ove, stiže i vest da je na konkursu Evropskog muzičkog saveta, projekat „50 zlatnih godina“ (igrano-dokumentarni film) dobio finansijsku podršku iz Evropske unije. U pitanju je podrška iz Fonda za očuvanje i negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i to je prvi budžet Fonda koji stiže u Srbiju.

Projekat je pripremio Internacionalni muzički centar a realizacija će trajati do 36 meseci. Njime je predviđeno da se kroz prizmu hora “Koča Kolarov”i dirigenta Mirka Bulovana prezentuje muzički (horski) ambijent na teritoriji bivše Jugoslavije u drugoj polovini XX veka.

– Obeležavajući 50 godina rada dirigenta Mirka Bulovana sa ansamblom, ostvaren je kontakt sa Evropskim muzičkim savetom zbog specifičnosti ovog zlatnog jubileja. Naime , jedinstven je slucaj da jedan dirigent, sa jednim ansamblom, u kontinuitetu radi pola veka i niže izuzetne uspehe. Oba segmenta obeležavanja zlatnog jubileja podrazumevaju studiozno  i sistematizovano targetiranje, selektovanje i prikupljanje potrebne istorijske građe, koja u dobroj meri predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe naše zemlje, kažu u Internacionalnom muzičkom centru.

Za projekat “50 zlatnih godina” Internacionalnom muzičkom centru iz evropskog fonda odobreno je pola miliona evra.

Partneri na projektu su mediji iz zemalja u kojima je hor nastupao Belgijska nacionalna televizija (VRT), Državna televizija RTP Portugal, RUSSIA TV , RAI, ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), ERT (Grčka), MTV (Mađarska), RTV (Slovenija).

Projektom je predviđeno da promocija filma bude u svim zemljama bivše Jugoslavije. Promocije su dogovorene i u nekim zemljama Evropske unije, na festivalima na kojima je hor “Koča Kolarov” nastupao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari