Andrija Mandić Foto: EPA-EFE BORIS PEJOVIC

On je, kako je kasnije potvrdio za N1, razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o presudama, te je njemu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku poručio da „iza presuda stoje predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov brat“ koji, kako je naglasio, „s obzirom na njihov odnos prema Srbima u Crnoj Gori, ne mogu da budu prijatelji Srbiji i Republici Srpskoj“. Mandić je istakao da mu je bilo važno da „mu (Vučiću) to lično kaže, i njemu i Miloradu Dodiku jer su oni, zna se, dve najvažnije nacionalne adrese…“

„Milo Đukanović nije prijatelj srpskog naroda, nego neprijatelj, pa samim tim neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne bi trebalo da ima takav tretman kao što on pokušava da ga izgradi sa političarima koji vode Srbiju“, rekao je Mandić. Iako su podgoričke „Vijesti“ prenele da je u Niš došao avionom Vlade Srbije, Mandić je naglasio da ne zna da li je to tačno jer nije obraćao pažnju na to da li je reč o komercijalnom ili privatnom avionu.

Nakon što je presuda izrečena prethodnog dana, on je pozvao Vučića i Dodika da prekinu komunikaciju sa „antisrpskim vlastima u Crnoj Gori“.

Mandić je političku karijeru započeo 1990. Bio je aktivista Saveza reformskih snaga Anta Markovića. Nakon raspada SFRJ na izvesno vreme se povukao iz politike. U vreme SRJ kao pripadnik Narodne stranke je bio zamenik saveznog ministra trgovine u Miloševićevoj vladi. Posle smene Miloševića s vlasti vraća se u Crnu Goru, gde stupa na čelo Srpske narodne stranke, u čijem je osnivanju učestvovao. Predvodio je i koaliciju Srpska lista, ispred koje se kandidovao na izborima 2008. Sledeće godine stupa na čelo novoosnovane Nove srpske demokratije.

Mandić je nakon odluke crnogorske vlade da prizna kosovsku nezavisnost 13 dana štrajkovao glađu. Kako je rekao, Crna Gora je „najsrpskija od svih srpskih zemalja“, a „Kosovo srce i Crne Gore“. Tvrdio je da su Srbi u Crnoj Gori bliži Srbima iz okruženja nego Crnogorcima.

Andrija Mandić je rođen 1965. godine u Šavniku. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici. Pored politike bavi se i preduzetništvom. Bio je direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala i organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijskih legura u Crnoj Gori. Iz braka sa Sanjom ima sina Iliju.

Povezani tekstovi