Danijel Sinani: Pregovarač 1Foto: Miroslav Dragojević

Kada se pojavio u društvu rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović na pregovorima sa studentima koji su 12 dana blokirali Rektorat, profesor Danijel Sinani verovatno nije ni slutio da će mu ubrzo nakon toga u medijima bliskim vlastima prebrojavati etnička krvna zrnca.

Iako se u prevazilaženje krize na Beogradskom univerzitetu uključio kao iskusan pregovarač, jer je ranije slične situacije na matičnom Filozofskom fakultetu uspevao da reši dogovorom sa studentima, Sinani se našao na udaru najpre zbog svog imena i prezimena.

Milomir Marić, urednik televizije TV Hepi, osporio mu je pravo da sa „sumnjivim prezimenom“ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude „moralni sudija“ jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali“.

Mada Marić tvrdi da Sinani predaje albanski jezik (na stranu to što se jezici ne studiraju na Filozofskom već na Filološkom fakultetu), ovaj profesor predaje narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti antropologije religije.

Među kolegama važi za smirenu i odmerenu osobu, što je još jedan od razloga njegovog angažovanja u pregovorima sa studentima, a tu crtu svog karaktera pokazao je prilikom komentarisanja dešavanja u Rektoratu, kao i aktuelne političke situacije.

Reakcija nadležnih organa zbog vređanje Sinanija na nacionalnoj osnovi je izostala, a osuda je stigla samo od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Rođen je 1973. godine u Kraljevu. Osnovnu i srednju školu (XIII beogradsku gimnaziju) je završio u Beogradu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde danas radi kao redovni profesor. Sarađivao je kao gostujući profesor i predavač po pozivu na više univerziteta u Srbiji i inostranstvu.

U periodu od 2016. do 2018. godine obavljao je dužnosti prodekana, a potom i dekana Filozofskog fakulteta u Beogradu, a trenutno je prodekan za finansije. Stručni je konsultant za National Geographic Srbija, predsednik Etnološkog i antropološkog društva Srbije, osnivač i rukovodilac Centra za istraživanje alternativnih religija.

Sinani je dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, za čijeg su mandata na Uneskovu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle.

Autor je sedam naučnih monografskih studija, urednik naučnih zbornika i više desetina naučnih radova i priloga iz domena etnologije i antropologije religije.

Otac je dve ćerke, Lene i Ane. U slobodno vreme se bavi fotografijom, muzikom i (sve manje) sportom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Danijel Sinani: Pregovarač”

 1. Jedina srpska parlamentarna partija koja je, makar nominalno, deklarisana kao partija levice (SPS), među 400 članova glavnog i izvršnog odbora, nema nijednog Albanca, Bošnjaka, Mađara ili Hrvata. U koaliciji je sa najradikalnojom srpskom partijom čiji je predsednik_1 osuđeni ratni zločinac, a predsednik_2 pristalica kvote 100:1. O čemu mi ovde pričamo? I šta se čudimo Mariću, dovoljno je setiti se ko su mu stalni gosti.

  • Imalo bi se u prilog rečenom još mnogo štošta dodati. Brojne anomalije, nedoslednosti, iskrivljena realnost, licemerje, nesuvislosti,……….. karakterišu naše, sadašnje, moralno posrnulo društvo koje, uz sve to, obremenjeno još mnogim drugim problemima luta na putu ka savremenim, pristojnim, uređenim,………sistemima bez nade da će ga ikada naći. U svojoj nemoći večni izlaz i opravdanje traži u doziranju i pripisivanju krivice za sve to nekom drugom proglašavajući sebe za ‘nebeski narod’. I pored činjenica što zbog toga nedvosmisleno trpimo ogromne štete i posledice nismo spremni da se s tim suočimo i detaljno istražimo i sagledamo uzroke. Njima (uzrocima) se skoro nikada ne bavimo već lečimo posledice i tako u krug i onda su nam svi, osim nas, krivi za sve što nas snalazi. Čudno, i neobjašnjivo, rezonovanje.

  • Šta očekujete da SPS u svoje redove prisilno regrutuje pripadnike drugih nacija? Zar nije najnormalnije da Madjari budu članovi madjarskih stranaka, Albanci albanskih itd.itd? Setite se kako su sprdali opozicionari, kojima i Vi pripaxdate, kada s
   ili u pitanju „Slobini Albanci“?! Nisu nacionalne manjine krive za manjak nacionalne pripadnosti, svesti i ponosa kod jednog dela gradjana srpske nacionalnosti, kakvi ste, recimo, Vi.

 2. Lik koji vodi tu emisiju je verovatno antropološki fenomen.
  Njegov mozak je na nivou izumrlog australopitekusa, a zivi u 21 veku.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.