Daren Kolison: Vera pre miliona 1Daren Kolison Foto: EPA-EFE TANNEN MAURY

Reč je o dokazanom NBA igraču, koji je bio startni organizator igre u brojnim klubovima poput LA Klipersa, Sakramenta, NJu Orleansa, Dalasa, a poslednje dve, uspešne sezone, proveo je u Indijana Pejsersima.

Kolison je ovoga leta trebalo da postane slobodan agent, sa mogućnošću da dobije možda i trogodišnji garantovani ugovor na kome je mogao da zaradi i desetine miliona dolara.

– Košarka je moj život od detinjstva. Nikada nisam mogao da zamislim da mi nešto drugo donese više radosti od nje. Ali znam da postoji nešto važnije – moja porodica i moja vera. Ja sam jedan od Jehovinih svedoka i moja vera mi znači sve. Volontiranje me čini srećnim, kao i to da pomažem drugima i učestvujem u svetskoj službi. Radost koju osećam je bez premca. Odlučio sam da se povučem iz NBA – naglasio je Daren Kolison.

Kolison je odrastao u Kaliforniji i to u sportskom okruženju, obzirom na to da su mu roditelji bili odlični atletičari rodom iz Gvajane. Sve četiri godine studiranja proveo je na čuvenom „UCLA“ na kome je dve godine bio saigrač sa Raselom Vesbrukom, a jednu sezonu činili su trio sa Kevinom Lavom. Kolison je završio studije kao igrač sa najviše pobeda u istoriji „UCLA“ – 123, a 2008. proglašen je za najkorisnijeg igrača Pak-10 konferencije.

Na Draftu 2009. izabran je od NJu Orleans Hornetsa kao 21. pik prve runde i u svojoj prvoj sezoni uspeo je da se nađe u ruki petorci. U svakoj od deset sezona Kolison je prosečno beležio dvocifren košgeterski učinak; najbolji je bio u takmičarskoj 2014/15 kada je u dresu Sakramenta prosečno postizao 16 poena, uz 5,6 asistencija. Tokom karijere nastupao je, osim za Hornetse, za LA Kliperse, pomenuti Sakramento, Dalas i Indijanu u dva navrata. Da je u NBA zaista bio cenjen pokazuje i podatak da je 2014. sa Sakramentom potpisao trogodišnji ugovor vredan 16 miliona dolara. Rođen je 23. avgusta 1987. u Kaliforniji. Njegova majka Džuni nastupala je na Olimpijskim igrama 1984. u Los Anđelesu kao atletičarka Gvajane. Od 2011. u braku je sa Kejošom Sanders.