Kraljica Elizabeta Druga: Rekorderka na prestolu 1Foto: Beta/AP/Alastair Grant/Pool

„Ostajem posvećena tome da vam služim najbolje što mogu, uz podršku moje porodice“, navela je u pismu zahvalnosti britanska kraljica Elizabeta Druga tokom vikenda kada se nakratko pojavila na balkonu Bakingemske palate i oduševila mnoge njene poklonike.

Kraljica, koja ima problema sa kretanjem, u poslednje vreme preuzima manje službenih dužnosti, a članovi njene porodice, posebno princ Čarls i Kamila, preuzimaju značajniju ulogu.

Britanska kraljica je tokom vikenda postala rekorderka – drugi najdugovečniji monarh (zaključno sa ponedeljkom na prestolu je 70 godina i 127 dana) nakon Luja Četrnaestog, koji je krunisan kao četvorogodišnjak.
Na kraju četvorodnevnog obeležavanja Platinastog jubileja, odnosno sedam decenija na vlasti, britanskoj javnosti je poručila da se „oseća ponizno“ i da je „duboko dirnuta“ brojem ljudi koji su slavili.

Računica je takva da ako ostane na prestolu do maja 2024, poneće titulu najstarijeg vladajućeg monarha modernog doba.

Elizabeta Druga (96) je preuzela je tron 2. juna 1953, posle očeve smrti, kada je imala 25 godina. To nije titula kojoj je težila, kazala je tada. Po broju godina na prestolu prevazišla je i čukunbaku kraljicu Viktoriju, koja je do 2015. držala rekord kao najdugovečniji vladar Britanske monarhije.

Lilibet, kako ju je oslovljavao njen deda kralj Džordž V i otac kralj Džord VI, kao i njen suprug pokojni Filip, princ od Edinburga, bila je učesnica u Drugom svetskom ratu, i prva žena u britanskoj kraljevskoj prodici koja je bila deo vojske. Obučena je za mehaničara.

Kažu da britanska kraljica primi dnevno do 300 pisama i da sama bira koje će pročitati, dok osoblje odgovara.

Prema rečima njene rođake, kraljica Elizabeta II voli da popije čašu džina pre ručka. U toku jela pije vino i martini, a uveče obavezno šampanjac.

Muzičar sa gajdama svako jutro svira ispod njenog prozora neposredno pre devet sati. Britanska kraljica slavi dva rođendana – prvi aprilski kada je rođena i sada u junu po tradicija koju je uveo njen predak, uz lepo vreme i vojnu paradu. Do prošle godine je vozila.

Smatra se da je obišla najviše država od svih svetskih lidera. Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz davne 1972. u SFR Jugoslaviji ugostio britansku kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu. Kraljica je boravila u Beogradu i na sahrani Tita 1980.

Iako nije u obavezi da plaća porez, ona to čini od 1992.

Preživela je pokušaj atentata 1981, kada je mladić Markus Sardžent ispalio na kraljicu tokom vojne parade seriju metaka. Svi su bili ćorci, a mladić je osuđen na pet godina zatvora. Prvi mejl je poslala 1976. iz vojne baze. Važi za prvog monarha koji je tako nešto uradio. Iz braka sa Filipom ima Anu, Čarlsa, Endrjua i Edvarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.