Foto: David LaChapelle

Glavni protagonista promotivnog spota povodom otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu, koje se posle 15 godina čekanja dogodio na Vidovdan, preksinoć je na Petrovdan bio među umetnicima koji su na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorili 18. Egzit.

To je bio njegov prvi nastup na ovom i zvanično najboljem evropskom festivalu koji će do 15. jula trajati u Novom Sadu. Pred više od 40.000 gledalaca Polunjin je, uz pratnju gudačkog sastava „Almazijan simfonija“ (Almazian Simphony), izveo performans na temu lične slobode, što je moto ovogodišnjeg Egzita, posle čega je usledio višeminutni vatromet na nebu iznad Petrovaradina.

Sergej Vladmirovič Polunjin (1989) zvanično je ukrajinski baletski umetnik, glumac i model. U rodnoj Ukrajini sa četiri godine najpre je počeo da se bavi gimnastikom, u osmoj je upisao Državni institut za koreografiju u Kijevu. Za preseljenje porodice u Kijev iz Kersona, u kome je rođen, odgovorna je bila njegova majka Galina, u čemu je podržao i njegov otac Vladimir Polunjin, koji je radio u Portugalu. Posle pet godina školovanja u Kijevu, kao stipendista Fondacije Rudolf Nurejev stigao u Britansku kraljevsku baletsku školu.

Karijeru je počeo 2006, a sa 19 godina postao je najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće. Kao slobodan umetnik danas gostuje u svim vodećim svetskim baletskim kućama i sarađuje sa muzičarima, koreografima i plesačima na različitim projektima. Posebno je zapažen njegov četvorogodišnji zajednički rad sa poznatim američkim fotografom i muzičkim rediteljem Davidom Lašapelom. Oprobao se i na sceni i na filmu, američki debi imao je 2017. u jednoj od filmskih adaptacija „Ubistva u Orijent ekspresu“, po istoimenom krimi romanu Agate Kristi. Po njegovoj životnoj i umetnikovoj priči nastao je dokumentarni film „Plesač“ u režiji Stivena Kantora.

Dobitnik je prestižnih baletskih nagrada, prate ga pohvale i divljenje. Baletski kritičari smatraju da je „Polunjin spoj najstrožeg klasicizma i bunta, discipline i slobode, u kome su ujedinjeni tradicija i savremeni trendovi“. Državljanin Srbije postao je pre dve godine, kad je sa ekipom filma „Bela vrana“ posetio Beograd, u kom je, kako kaže, „poželeo da ostane zbog energije koja ga je povukla“.

– Obožavam Srbiju! LJudi su jako prijatni i dobri domaćini. Jedva sam čekao da se vratim – izjavio je Polunjin za jedan beogradski dnevnik uoči nastupa na Egzitu, na kome namerava da ostane i kao gledalac u publici, pre nego što se vrati u Švajcarsku, gde priprema komad o svom slavnom prethodniku Vaclavu Nižinskom.