Marko Bumbaširević: Mikrohirurg za "nemoguće misije" 1Marko Bumbaširević Foto youtube

U saobraćajnoj nesreći u četvrtak ujutru na Dedinju voditeljku Televizije Pink, Deu Đurđević, udario je autobus i otkinuo joj ruku.

Tim lekara na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) predvođen doktorom Markom Bumbaširevićem uspeo je da joj prišije ruku nakon višesatne operacije.

Prema rečima Bumbaširevića, čuvenog mikrohirurga, Dea Đurđević se oseća dobro, ali i ruka izgleda dobro. Međutim, nije tako izgledalo kada je dovezena na VMA. Bila je to nemoguća misija, rekao je Bumbaširević, jer joj je ruka bila iščupana i opečena od trenja.

„Vrlo je važno da se prvo spase život, jer je on najvažniji. Sve je urađeno i pripremljeno dobro. Ruka je stavljena na led, na plus četiri stepena kako se ne bi zaledila. Delovalo je nemoguće, jer je bio defekt krvnih sudova, moralo je sve da se rekonstruiše. Mislim da će to dobro proći“, rekao je doktor Bumbaširević u jutarnjem programu TV Prve, dodajući da je za njega svaki pacijent isti i da sa velikom brigom „nosi“ njihove povrede.

Prema njegovim rečima, Srbija ima mnogo uspešnih lekara i ovako teški operacioni zahvati nisu novost u našoj zemlji. Inače, u timu lekara koji je pomogao profesoru Bumbašireviću da spasu ruku voditeljki bili su profesor Čedomir Vučetić, mladi lekari Tomislav Palibrk i Aleksandar Petrović, kao i instrumentarka Nedeljka Ivanović.

Marko Bumbaširević je rođen 1954. godine. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine. Profesor je ortopedske hirurgije i traumatologije. Od 1990. do 2001. bio je šef Katedre za mikrohirurgiju, a od 2001. do 2014. direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu. Šef je Katedre za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurgiju. Jedan je od pionira mikrohirurgije u Srbiji, a kako piše na sajtu royalfamily.org, kroz stalan razvoj i unapređenje ove discipline, uvođenjem najnovijih tehnika i originalnih procedura u svakodnevnoj kliničkoj praksi u različitim oblastima hirurgije, postao je promoter ovog specijalnog polja hirurgije u Srbiji. Objavio je preko 180 radova, dva međunarodna udžbenika i 14 nacionalnih monografija i udžbenika. Predsednik je Evropskog udruženja mikrohirurga. Član je SANU od 2015. u oblasti mikrohirurgije.

Zanimljivo je da sa svojim timom lekara godinama pomaže Zoološki vrt u Beogradu. Inače, rođen je u porodici medicinskih stručnjaka. Njegov otac je Živojin Bumbaširević, vrhunski doktor koji je bio profesor Univerziteta u Beogradu, kao i dugogodišnji direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju. Brat mu je akademik Vladimir Bumbaširević, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji rektor Univerziteta u Beogradu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Marko Bumbaširević: Mikrohirurg za „nemoguće misije“”

  1. Bože, kakva sreća da imamo nekoga koji može, u ovom slučaju, da spase ruku jednom mladom životu. Toliko želim da se mladima ništa loše ne dešava, da prožive svoju mladost u sreći i sigurnosti, malo smo im dobra ostavili u ovoj napaćenoj zemlji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.